Samenwerking FNRS - KNHS

Door de samenwerking van de FNRS en de KNHS ‘Partners in paardrijden’ is er een compleet paardensportaanbod voor hippische ondernemers en ruiters. Het doel is om iedere ruiter op een veilige manier te laten genieten van paardrijden. Uiteraard staat daarbij het welzijn van het paard voorop.

Door de samenwerking van de FNRS en de KNHS ‘Partners in paardrijden’ is er een compleet paardensportaanbod voor hippische ondernemers en ruiters. Het doel is om iedere ruiter op een veilige manier te laten genieten van paardrijden. Uiteraard staat daarbij het welzijn van het paard voorop.

Om in de toekomst nog beter in te spelen op veranderingen in de hippische sector zijn de FNRS en KNHS een samenwerking ‘Partners in Paardrijden’ aangegaan. Samen bereik je meer is het motto.

Wat doet de FNRS?

FNRS is een branchevereniging die zich volledig richt op hippische ondernemers. Bij de FNRS kan je dus terecht voor ondernemerszaken. FNRS houdt zich bezig met belangenbehartiging, branche-ontwikkeling en dienstverlening. Zij zorgen ervoor dat een hippische ondernemers zijn/haar bedrijf op een goede manier kan runnen.

Daarnaast is de FNRS bekend van haar keurmerk. Veel bedrijven hebben met trots het gevelbord aan de muur hangen. Hiermee laten zij zien dat ze gekeurd zijn volgens de nieuwste normen en dat het bedrijf voldoet aan de eisen rondom paardenwelzijn en veiligheid. Voor bezoekers en ruiters fijn om te weten!

Als ondernemer kan je contact opnemen met de Ondernemersdesk van de FNRS via 088 02 24 300 of ondernemersdesk@fnrs.nl .

Wat doet de KNHS?

KNHS is een hippische sportbond die zich volledig richt op ruiters, menners, instructeurs en officials. De KNHS houdt zich bezig met de ontwikkeling van de hippische sport, de ruiteropleidingen, maar ook de instructeur- en officialopleidingen. Als ruiter of instructeur heb je dus voornamelijk met de KNHS te maken.

Als ruiter, instructeur of official kan je contact opnemen met de Servicedesk van de KNHS via 0577 40 83 00 of mailen naar ledenservice@knhs.nl.

Als sportaanbieder/ondernemers kan je contact opnemen met de Sportaanbiedersdesk van de KNHS via 0577 40 82 90 of mailen naar sportaanbiedersdesk@knhs.nl

PiP-team

Vanaf 2016 werken de FNRS en de KNHS samen onder de naam ‘Partners in Paardrijden’ (PiP). Samen verzorgen zij een compleet paardensportaanbod voor hippische ondernemers en ruiters. Het doel is om iedere ruiter op een veilige manier te laten genieten van paardrijden. Om in de toekomst nog beter in te spelen op veranderingen in de hippische sector en de behoefte van hippische ondernemers en ruiters is er een speciaal team opgezet voor Partners in Paardrijden: het PiP-team. Dit team houdt zich bezig met de (door)ontwikkeling van producten en diensten specifiek voor manegehouders en hun ruiters. 

Op dit moment bestaat het PiP-team uit:

Zij houden zich voornamelijk bezig met de Zit- en Springcompetitie, de doorontwikkeling van de Ruiteropleiding en de implementatie van Bixie&Friends

Bestuurlijke vertegenwoordigers

De samenwerking tussen FNRS en KNHS is ook in de beslisstructuur opgenomen. FNRS en KNHS hebben ook bestuurlijk vertegenwoordigers uitgewisseld. Hieronder een uitleg.

Ledenraad

FNRS heeft één zetel in de ledenraad van de KNHS. Deze wordt ingenomen door Tim Moesman van Hippisch Centrum Nootdorp. Andersom is er voor KNHS ook een ledenraadszetel bij de FNRS. Deze wordt ingenomen door Ger Huijer van Rijvereniging de Hofruiters uit Heteren.

Discipline Fora

FNRS heeft in verschillende KNHS discipline fora een vertegenwoordiger van de FNRS.

 • Dressuurforum: Renee Bottelier
 • Springforum: Merel van Kooten
 • Voltigeforum: Anita de Keijzer
 • Recreatieforum: Martin Bottelier

Platform Hippische Ondernemers

Speciaal om de ondernemers een stem te geven binnen de KNHS, is het Platform Hippische Ondernemers (PHO) samengesteld. In iedere KNHS-regio heeft het de voorkeur dat er een FNRS-afgevaardigde is aangesloten, indien mogelijk ook in het KNHS-regiobestuur. Het platform kan als klankbord worden gebruik voor de KNHS en daarnaast adviseert het PHO Tim Moesman in zijn rol binnen de KNHS-ledenraad.

Het Platform Hippische Ondernemers bestaat uit de volgende personen:

 • Zuid Holland: Tim Moesman van HC Nootdorp
 • Friesland: Camiel van Ulden van Recreatie Centrum Appelscha
 • Groningen: Pieter Prins van Manege Lipizza Veendam
 • Noord-Holland: Ronald Beukers van Manege Beukers
 • Overijssel: Estelle van der Zanden van Manege Klein Oever
 • Zeeland: Margitta Rodrigues das Chagas-Meerman van RSV Scheldestad
 • Noord Brabant: Theo Derks van RSC de Drie Linden
 • Gelderland: Hilde Nijhof van Manege De Meiden van Haarman
 • Drenthe: Martin Bottelier van Manege Les Chevaux