Ruiteropleidingen

Om ruiters met veel plezier te laten paardrijden, is het belangrijk dat ze een goede ruiteropleiding krijgen.

Om ruiters met veel plezier te laten paardrijden, is het belangrijk dat ze een goede ruiteropleiding krijgen.

De ruiteropleiding is opgezet voor (beginnende) paardensporters met of zonder eigen paard. Naast de basisbeginselen van het paardrijden, kunnen ruiters ook kennis maken met verschillende disciplines als dressuur, springen, voltige en western. In combinatie met een persoonlijk Ruiterpaspoort kan de ruiter of menner zijn of haar vorderingen binnen het paardrijden bijhouden. Daarnaast kunnen zij meedoen aan een de verschillende competities. Naast de diverse opleidingen kunnen zij er ook voor kiezen om het ruiter- of menbewijs te halen.

KNHS - FNRS ruiteropleiding (brons en zilver)

De KNHS biedt een breed scala van officiële ruiteropleidingen aan. Bij de ruiteropleidingen ligt de nadruk op het ontwikkelen van de vaardigheden van ruiters, zodat zij leren om paarden op een veilige, plezierige, en vooral ook paardenvriendelijke manier te rijden en te trainen. De ruiteropleidingen zijn beschikbaar voor dressuur (F proeven), vaardigheid, springen (S proeven), buitenrijden, western, voltige en eventing.

Er zijn twee fases, brons en zilver, beschikbaar. De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij de eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur, S80 voor springen, Vo12 voor voltige en W12 voor western. Tijdens de opleiding maken ruiters kennis met verschillende disciplines binnen de paardensport en kunnen ze ontdekken wat het beste bij hen past.

Meer informatie bronzen fase

Wanneer een ruiter de eerste fase van de ruiteropleiding heeft afgerond, is hij klaar om door te stromen naar het volgende niveau. De zilveren fase omvat de niveaus F13 t/m L2 in de dressuur, BB60 t/m L in het springen en BB50 t/m L in de eventing. In deze fase wordt de correcte inwerking van de ruiter op het paard steeds belangrijker. 

Meer informatie zilveren fase

Bixie&Friends

Speciaal voor de jongste kinderen tot en met 12 jaar die willen paardrijden, bieden de KNHS en FNRS de Bixie&Friends ruiteropleiding. Hierin leren kinderen op een veilige en leuke manier alles over pony's, de verzorging, de omgang en uiteraard het paardrijden. Het programma is speels opgebouwd en afgestemd op de beleving, motoriek en didactische vaardigheden van jonge kinderen. Ze leren hoe paarden verzorgd worden, welk gedrag ze hebben en hoe ze daar mee om moeten gaan. Daarnaast wordt natuurlijk ook begonnen met de paardrijlessen, waarbij de kinderen kennis kunnen maken met vier disciplines: dressuur, springen, voltige en western.

Meer informatie Bixie&Friends

Young Leaders Program

Ruiters tussen de 8 en 25 jaar oud kunnen meedoen aan het KNHS Young Leaders Program (YLP). Dit leerprogramma kan aangeboden worden op een manege of vereniging. Deelnemers bepalen samen met de KNHS YLP Basiscoach in welk niveau zij als ruiter instromen. Dit ligt aan de leeftijd, ambitie en behoefte. In het programma gaat de ruiter aan de slag met onderwerpen als; stalmanagement, gezondheid & welzijn, voer, activiteiten en evenementen organiseren, grondwerk & longeren, rondleidingen geven, de taal leren van het paard, veiligheid en nog veel meer. Naast actief bezig te zijn op de vereniging of manege, nodigt de KNHS de ruiters ook regelmatig uit om kennis en ervaring op te doen op grote regionale/landelijke evenementen. Denk aan de Indoorkampioenschappen, de Hippiade en nog veel meer.

Meer informatie YLP

Meer informatie

FNRS-ruitersportcentra of KNHS-rijverenigingen kunnen deze opleidingen exclusief aanbieden aan hun ruiters. Interesse om dit aan te bieden op jouw bedrijf? Neem contact op met de Sportaanbiedersdesk van de KNHS.

Sportaanbiedersdesk KNHS

Alle boeken met betrekking tot de leerlijnen, opleidingen en proeven zijn te koop via de KNHS-webshop.

Bestel hier je boeken

Heb je als ruiters vragen over de ruiteropleidingen? Neem dan contact op met de Ledenservice van de KNHS.

Ledenservice KNHS