Zit- en Springcompetitie en carrousel

FNRS en KNHS organiseren samen verschillende competities speciaal voor manegebedrijven, zoals de succesvolle Harry's Horse Zitcompetitie, de FNRS KNHS Springcompetitie en het carrousel rijden. 

FNRS en KNHS organiseren samen verschillende competities speciaal voor manegebedrijven, zoals de succesvolle Harry's Horse Zitcompetitie, de FNRS KNHS Springcompetitie en het carrousel rijden. 

Als hippisch bedrijf meedoen aan de Harry's Horse Zitcompetitie en/of FNRS KNHS Springcompetitie en het carrousel rijden is een manier voor jouw als sportaanbieder om naar buiten te treden als actief en kwalitatief goed ruitersportcentrum. De competities zijn een extra dienst waarmee je de ruiter langer aan het bedrijf bindt. Je kan bijvoorbeeld eigen selectiewedstrijden organiseren of proevendagen.

Harry's Horse Zitcompetitie

Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry's Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Bestzittende Manegeruiter van het jaar” noemen.

Iedere ruiter vanaf 10 jaar die bij een FNRS-Ruitersportcentrum rijdt en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F-proeven, mag meedoen aan de Zitcompetitie. Iemand met een actieve KNHS-startpas mag helaas niet meedoen. Ruiters die zich opgeven voor de regiofinales worden gecontroleerd op zowel het FNRS-niveau als op het bezit van een KNHS-startpas. 

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS-juryleden letten op de houding en zit van de ruiter. Meer informatie over de Harry's Horse Zitcompetitie vind je op de website van de KNHS.

Meer over Harry's Horse Zitcompetitie

FNRS - KNHS Springcompetitie

Bij de KNHS-FNRS Springcompetitie kunnen ruiters meedoen in drie categorieën: S40, S60 en S80. Ruiters kunnen zich plaatsen voor de finale via selecties op een FNRS-ruitersportcentra. Daarbij wordt er per categorie gestreden om de titel ‘Best springend manegeruiter van het jaar’ en samen met alle deelnemers van het ruitersportcentrum strijden zij om de titel ‘Best springend Ruitersportcentrum van het jaar’.

Ruiters kunnen deelnemen als ze in het bezit zijn van een KNHS-ruiterpaspoort en rijden op een FNRS-ruitersportcentrum. Middels een lokale selectie op een FNRS-ruitersportcentrum kunnen zij zich selecteren voor de KNHS-FNRS Springcompetitie in de categorieën S40, S60 en S80. Meer informatie over de Springcompetitie vind je op de website van de KNHS.

Meer over FNRS KNHS Springcompetitie

Carrousel

Voor alle carrouselteams die wedstrijden willen rijden organiseert de Verenigde Carrouselclubs Nederland (VCN) carrouselkampioenschappen. De VCN is een dochterorganisatie van de FNRS.

Een carrouselgroep bestaat uit een groep van 12 of 16 ruiters met paarden of pony's die in een geordende colonne, bijvoorbeeld met tweeën naast elkaar, een aantal basis dressuurfiguren uitvoeren. De door de groep samengestelde manoeuvres worden gereden op passende muziek. Het gaat dus niet om de show (hoewel dit element er best in zit), maar om de nauwkeurige en met stijl gereden figuren. Het effect ontstaat door de uniformiteit van de groep, waarbij geen enkele combinatie opvalt en het tempo, de onderlinge afstand en afstemming op elkaar het niveau bepalen. Het leuke is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een combinatie, maar juist van de prestatie van de groep in zijn geheel. Meer informatie over het carrousel rijden vindt je op de website van de KNHS.

Meer over carrousel rijden