Nieuws

Denk na over verduurzamen bij (ver)bouw

Bij het (ver)bouwen van een hippisch bedrijf komt veel kijken. Naast het bepalen van de gewenste uitgangspunten en verbeteringen voor bijvoorbeeld dierenwelzijn en arbeidsefficiëntie is het ook belangrijk om direct na te denken over het realiseren van een toekomstbestendige duurzame stal.

Het klimaat verandert snel als gevolg van de opwarming van de aarde door broeikasgassen waaronder CO2. Om deze opwarming van de aarde tegen te gaan en leefbaar te houden voor deze en toekomstige generaties, moeten bedrijven verduurzamen zoals is vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs (2015).

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 juni 2021 | 2 minuten lezen

Wat is de milieu-voetafdruk van uw bedrijf?

Duurzaamheid gaat over de milieu-voetafdruk van uw bedrijfsprocessen en het (bouw)materiaal van uw bedrijf en hoe lang het materiaal meegaat. Maakt u gebruik van nieuwe materialen of kunt u materialen hergebruiken? Haalt u de materialen van ver of kunt u het dichterbij ook verkrijgen? Is het materiaal goed afbreekbaar of duurt dit proces erg lang?

Het verduurzamen van uw bedrijf begint natuurlijk bij het analyseren van uw management en bedrijfsprocessen. Een eerste winst, zonder investering, valt te behalen met een zuinig verbruik van machines en installaties. Zorg dat het licht niet onnodig brandt, let er op dat warmte niet kan ontsnappen en controleer of er geen drinkbakken lekken. En kunt u niet beter jaarlijkse een wormonderzoek laten doen in plaats van ontwormmiddel te kopen? Alle kleine beetjes helpen. 

Met een aantal kleinere investeringen kunt u de eerste stap naar verduurzaming zetten. Vervang bijvoorbeeld de verlichting met ledlampen. Of koop alleen maar materialen voor uw kantine of kantoor met een duurzame basis zoals papier met een FSC-keurmerk. Bekijk bijvoorbeeld ook of de bodembedekker die u gebruikt wel milieuverantwoord is.

Investeren in energiebesparende of gerecyclede materialen

Wilt u het groter aanpakken met nieuw- of verbouw? Om te verduurzamen kunt u investeren in energiebesparende middelen en materialen, maar kunt u ook gebruik maken van gerecyclede materialen.

Energieverbruik speelt een belangrijke en grote rol bij duurzaamheid. Staat u stil bij het stroomverbruik van uw hippische bedrijf? Geïsoleerde daken dragen bij aan een goed klimaat op stal en een prettige temperatuur in de binnenrijbaan. In de winter houdt het de warmte vast en in de zomer blijft het binnen langer koel. Veel stalgebouwen hebben nog enkel glas. Door dit glas te vervangen door dubbelglas houdt u de warmte beter binnen in de winter en buiten in de zomer.
De bekendste manier om energie te besparen is door de aanschaf van zonnepanelen. Zeker wanneer er nog asbestdaken verwijderd moeten worden, kan dit een interessante optie zijn.

(Ver)bouwen met gebruikte materialen komt steeds vaker voor en zorgt voor circulariteit van materialen. Materialen die vrijkomen bij de sloop van stallen en schuren zijn goed bruikbaar bij de bouw van nieuwe stallen. Zo zijn spanten, platen, gordingen en wandbeplatingen met wat kleine aanpassingen prima toepasbaar en zorgen ze voor een aanzienlijke kostenbesparing. Minder sloopafval én een oplossing voor het grondstoffentekort. Demonteren in plaats van slopen vraagt wel een andere aanpak en denkwijze in de huidige lineaire economie. Om van lineair bouwen over te stappen naar circulair bouwen zijn andere bouwwijzen, materialen, stalsystemen, samenwerkingen en wet- en regelgeving nodig.

Subsidies en fiscale regelingen

Bovenstaande aspecten kunnen allemaal bijdragen aan een duurzamere paardenstal. Stichting Milieukeur (SMK) werkt aan een Maatlat voor paardenstallen. De FNRS is als expert betrokken bij deze ontwikkeling. Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij. Bedrijven die het MDV-certificaat behalen kunnen deelnemen aan fiscale regelingen zoals MIA en Vamil. Met de MIA kunt u belastingvoordeel krijgen bij investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen. Via de Vamil kunt u milieuvriendelijke investeringen op een willekeurig moment afschrijven.

Hoe staat het met uw bedrijf?

Hoe duurzaam is uw hippische bedrijf? Denk na over verduurzamen bij (ver)bouw en schakel tijdig een specialist in om na te denken over dit onderwerp. De accountmanagers van de FNRS helpen u graag en kunnen u in contact brengen met de juiste personen of bedrijven.