Nieuws

Maatlat Duurzame Veehouderij voor paardenhouderijen

Dagelijks worden we in meer of mindere mate geconfronteerd met het begrip klimaatverandering. Het klimaat verandert snel als gevolg van de opwarming van de aarde door broeikasgassen waaronder CO2. Om deze opwarming van de aarde tegen te gaan en leefbaar te houden voor deze en toekomstige generaties moeten bedrijven verduurzamen. Snel en drastisch. Zoals ook vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs (2015).

Profielfoto van Frederieke Verhaar
18 juni 2021 | 1 minuut lezen

Maatlat voor paardenstallen

Stichting Milieukeur (SMK) werkt aan een Maatlat voor paardenstallen. Het certificatieschema Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) werd op verzoek van het ministerie van Landbouw natuur en Voedselkwaliteit (LNV) uitgebreid voor paardenstallen. Het College van Deskundigen Dierlijk laat zich hierbij adviseren door diverse onderzoekers en experts. De FNRS is als expert betrokken bij deze ontwikkeling.

Paardenstal met lagere milieubelasting

Een Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)-stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij. Een MDV-stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen op de thema’s:

  • Ammoniakemissie 
  • Bedrijf & omgeving
  • Brandveiligheid
  • Diergezondheid
  • Dierenwelzijn
  • Fijn stof
  • Klimaat

Verduurzamingsmaatregelen fiscaal aantrekkelijker

De Maatlat Duurzame Veehouderij is een certificatieschema dat voor verschillende diersoorten wordt gebruikt om integraal duurzame stallen te stimuleren. Doel van dit instrument:

  • Een overzicht bieden van verduurzamingsmaatregelen die in paardenstallen kunnen worden toegepast.
  • Investeringen in nieuw- of verbouw van duurzame paardenstallen kunnen door de overheid fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt door een koppeling met de MIA en Vamil regeling.

Conceptcriteria in ontwikkeling

Om dit keurmerk van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) te behalen moet een bedrijfsmatige paardenhouderij voldoen aan de criteria die voor het dierverblijf zijn opgesteld. Dit kan gaan om individuele binnenhuisvesting, maar ook om groepshuisvesting binnen en buiten.

De conceptcriteria voor paardenstallen bestaan uit keuzemaatregelen op de thema’s dierenwelzijn, diergezondheid, ammoniak, fijnstof, klimaat, brandveiligheid en bedrijf & omgeving. Per keuzemaatregel kunnen punten worden verdiend en per thema moet een minimaal aantal punten worden behaald.

Reactie in openbare hoorzitting op 14 juli 2021

SMK organiseert op 14 juli a.s. een openbare hoorzitting zodat belangstellenden hun reactie kunnen geven op deze conceptcriteria.

De inbreng van deze openbare inspraakronde wordt meegewogen bij de vaststelling van het certificatieschema door het College van Deskundigen Dierlijk. Dit SMK College is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en besluitvorming van certificatieschema’s voor duurzamere producten en diensten in dierlijke sectoren.