Column

Omdenken: out of the box

Één ding hebben hippische ondernemers allemaal wel gemeen, het terrein ligt er strak bij, het is netjes, werken keihard om het prachtig te houden en/of te maken, en bij wie het financieel mogelijk is ziet het complex eruit als een 5-sterren resort. Eerlijk is eerlijk, ik kan echt genieten van een prachtig aangelegd hippisch bedrijf met weeldige flora er omheen. Regelmatig vergaap ik me aan prachtig nieuwgebouwde of gerenoveerde paardencomplexen. Het ene complex nog mooier dan het andere en allemaal voorzien van de nodige luxe. Maar wat is luxe nu eigenlijk? En voor wie is deze luxe nou belangrijk?

Profielfoto van Han Aalmans
20 februari 2024 | 2 minuten lezen

Moeilijke vragen niet uit de weg gaan

Met het oog op de toekomst zal er meer ‘out of the box’ gedacht moeten worden. Een inspirerend gesprek met één van onze leden tijdens een interview bracht me tot het schrijven van deze column. Tijdens ons gesprek kwam ik erachter dat we over veel zaken hetzelfde denken en dat deze ondernemer moeilijke vragen met betrekking tot de toekomst van zijn bedrijf niet uit de weg gaat. Met een kritische blik kijkt hij naar de manier waarop hij zijn paarden houdt en denkt verder na over mogelijke verbeteringen op het gebied van paardenwelzijn binnen zijn bedrijf. We kunnen niet ontkennen dat juist door de druk op dierenwelzijn deze vraagstukken steeds vaker de revue passeren en we ons daar uiteindelijk ook vaker mee bezig gaan houden. Het is niet makkelijk om direct een oplossing te vinden voor de uitdagingen die er soms zijn. Zeker niet als je praat over een oplossing voor 20, 30, 40 of meer paarden. Uit een eerdere praktijkdag is ook wel gebleken dat meerdere ondernemers met hetzelfde vraagstuk zitten maar dat de oplossing niet altijd zo makkelijk uitvoerbaar is.

Out of the box

Al snel komt het woord ’groephuisvesting’ naar boven als mogelijke oplossing, maar ondanks dat deze huisvesting op vele plaatsen goed werkt is het niet voor elk paard, elke eigenaar, of elke ondernemer de juiste oplossing. Groepshuisvesting kan heel goed werken als de kudde die je voor ogen hebt ook daadwerkelijk een kudde vormt. Maar groepshuisvesting is niet de enige huisvesting die je kunt aanbieden of aanpassen binnen je organisatie. Hiernaast zijn er nog tal van mogelijkheden om ’out of the box’ te denken.

Mooie voorbeelden hiervoor vind je al bij verschillende bedrijven zoals maneges, pensionstallen en/of opfokstallen die meerdere soorten stallingsmogelijkheden aanbieden zoals boxen (dan al niet met uitloop), groepshuisvesting, vrije uitloopstallen of een combinatie hiervan. 

Vooruitblikken naar de toekomst

Het is inspirerend om te zien dat er veel ondernemers zijn die vooruitblikken in de toekomst. Deze ondernemers durven een bedrijf neer te zetten wat anders is dan de standaard en wat het houden van paarden in een ander daglicht zet. Daarnaast vind je ook legio voorbeelden van bedrijven die met kleine aanpassingen en lef hun stallen hebben aangepast met zicht op de toekomst. De vraag “wat is luxe nu eigenlijk? En voor wie is dit belangrijk?” kan ik en wil ik niet voor iedereen invullen, maar met de blik vooruit denk ik dat we voornamelijk naar comfort voor de paarden moeten kijken en niet zozeer luxe voor ons eigen oog. Tenslotte doen we het voor de paarden en is hun idee van luxe zeker een andere dan die van ons.

Praktijkdag Groepshuisvesting

Als marketing & communicatie medewerker van de FNRS houd ik me onder andere bezig met de ontwikkelingen in de hippische sector. Het toekomstperspectief van de sector is daar een groot onderdeel van. Met het uitvoeren van een toekomstonderzoek hebben we een beeld geschetst voor het ondernemen in 2035 en verder. Aan de hand van het onderzoek maar ook door het organiseren van onder andere praktijkdagen helpen we hippische ondernemers na te denken over de toekomst. Zo organiseren we op 18 april weer een praktijkdag groepshuisvesting. Dit keer gaan we langs bij Natuurpoort van Loon; Jan van Loon heeft zijn huisvesting naar aanleiding van zijn bezoek aan de praktijkdag in 2023 aangepast. We horen van hem wat de voor- en nadelen zijn en hoe hij de ombouw aangepakt heeft. Daarnaast gaan we langs bij Marloes van Ukie’s Paddock Paradise, zij kan ons alles vertellen over biodiversiteit, de aanleg van een paddock paradise en eetbare planten. Ook zal dierenarts en welzijnsdeskundige Gerard van Essen aanwezig zijn en ons alles vertellen over het welzijn van paarden in groepshuisvesting. Ben jij benieuwd en wil je graag meer weten over groepshuisvesting? Meld je dan aan voor de praktijkdag!