Activiteit

Praktijkdag groephuisvesting

18 april
Donderdag 18 april 2024
11:30 tot 15:30
Bijeenkomst
Profielfoto van Han Aalmans
2 minuten lezen

Over het huisvesten van paarden wordt veel gesproken, wat is nou een natuurlijke manier om paarden te houden? De FNRS organiseert mede door het succes van vorige editie, wederom een praktijkdag groepshuisvesting. Deze dag delen we kennis en informatie over groepshuisvesting en laten we inspirerende ondernemers en ervaringsdeskundigen aan het woord. We gaan op bezoek bij 2 bedrijven in Brabant die beide groepshuisvesting hanteren, ieder op zijn eigen wijze. Daarnaast gaan we in gesprek met welzijnsdeskundige en dierenarts Gerard van Essen over de invloed van huisvesting op het welzijn van paarden. We nemen voor deze dag de tijd om ruimte te geven voor vragen en om praktijkervaringen uit te wisselen.

Welzijnsdeskundige Gerard van Essen
Dierenarts en welzijnsdeskundige Gerard van Essen trapt deze dag af met een presentatie over paardenwelzijn in groepshuisvesting. Wat zijn de voordelen van groepshuisvesting en hoe voelen paarden zich in deze omstandigheden. Hoe controleren we het welzijn van ieder individueel paard als deze samen in een groep staan. Dit en meerdere vragen worden beantwoord tijdens deze presentatie. Met de verkregen informatie en met inzicht in het welzijnsaspect bezoeken we twee locaties die ieder op eigen wijze bezig zijn met het welzijn van paarden en groepshuisvesting toepassen.

Natuurpark van Loon
Jan van Loon bezocht in 2023 de FNRS Praktijkdag Groepshuisvesting. Hij raakte hierdoor geïnspireerd en gooide het roer om. Twee weken na het bezoek aan deze dag begon hij met de realisatie van zijn versie van groepshuisvesting. Nu een jaar later neemt hij ons graag mee in zijn bevindingen. We bezoeken zijn bedrijf en horen en zien hoe hij zijn groepshuisvesting heeft gerealiseerd en wat de voor en nadelen zijn.

Ukies Paardvriendelijke huisvesting
Na een vrij traditionele opleiding paardenhouderij aan de HAS vond Marloes haar eigen weg in het realiseren van een paardvriendelijke huisvesting. In 2017 begon ze met het creëren van een heus paardenparadijs. Een plek waarin een paard, paard kan zijn en waar er ruimte is voor meer biodiversiteit en variatie in voeding. Inmiddels is haar kennis op het gebied huisvesting en van eetbare planten uitgegroeid tot een heus bedrijf. Marloes geeft advies over paardvriendelijke huisvesting waarin natuurlijk gedrag gestimuleerd wordt en waarbij gedacht wordt aan voldoende uitdaging en verrijking.

Programma

11:30 - 12:00  Ontvangst met koffie en wat lekkers
12:00 - 12:45       Uitleg welzijn + groepshuisvesting door welzijndeskundige Gerard van Essen
12:45 - 13:30  Rondleiding + vragenrondje Natuurpark van Loon
13:30 - 14:15  Lunch
14:15 - 14:45  Vertrek (eigen vervoer) Ukie's paddock paradise
14:45 - 15:45 Rondleiding + vragenrondje Ukie's paardvriendelijke huisvesting

 

De FNRS-praktijkdagen
Tijdens de praktijkdagen lichten we een toekomstgericht onderwerp uit welke essentieel kunnen zijn voor jou als ondernemer. We bezoeken meerdere bedrijven op deze dag die allen toekomstgerichte keuzes hebben gemaakt en hierdoor jou van informatie kunnen voorzien over het desbetreffende onderwerp. De groepsgrootte houden we bescheiden, een maximum van 25 personen, zodat er voldoende tijd en ruimte is voor gesprekken en discussie.

Vervoer
Deze dag wordt met eigen vervoer ondernomen. De locaties liggen op een reisafstand van maximaal 20 minuten van elkaar.

Kosten
Er zijn geen kosten verbonden aan deze dag.

Aanmelden
Aanmelden kan onderaan deze pagina door te klikken op de knop ‘Aanmelden’. Je kunt je aanmelden tot donderdag 11 april.

Locatie

Kloosterstraat 119
5175PB Loon op Zand
Nederland

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om je zelf aan te melden.