Nieuws

Praktijkdag Groepshuisvesting: “Thuis direct aan de slag gegaan”

Eind juni vond de praktijkdag plaats over groepshuisvesting voor hippische ondernemers om kennis en ervaringen uit te wisselen over verschillende manieren van huisvesten. Groepshuisvesting voor paarden kan op veel verschillende manieren. Elke hippische ondernemer die groepshuisvesting hanteert heeft een eigen invulling. We gingen langs bij drie hippische bedrijven die hun ervaringen hebben gedeeld en hun wijze van groepshuisvesting lieten zien. Drie ondernemers die de praktijkdag bezochten, vertellen over de interessante inzichten die ze opgedaan hebben en welke acties zij hebben ondernomen na de praktijkdag. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
1 september 2023 | 3 minuten lezen

Praktijkdag Groepshuisvesting aftermovie 🎬 Klik op de afbeelding om de aftermovie te bekijken.

Natuurpoort van Loon: "We hebben gelijk plannen gemaakt en hebben ons laten inspireren”  

Jan van Loon, eigenaar van Natuurpoort van Loon: “We zijn al een langere tijd aan het kijken naar de mogelijkheden voor groepshuisvesting. De praktijkdag kwam precies op het juiste moment. De eerste toelichting van dierenarts Gerard van Essen, welzijnsdeskundige van de FNRS, was interessant, maar vooral het rondkijken op de bedrijven vonden we leuk en leerzaam. De vrijloop van Manege de Burght kenden we al van filmpjes en leek ons het ideale systeem. Eenmaal rondlopend in de stal merkte we toch wat onrust in de kudde door de voerrobot. De mestrobot leek ons echter wel een uitkomst. De tweede locatie van Stal Ludmilla’s Hoeve voelde direct als thuiskomen. De ruime opzet, rust en manier van werken past precies bij ons bedrijf. De ideeën die we al hadden voor de loopstal sluiten hier voor 80% bij aan. De ligplaatsen op zand vonden wij erg slim. De derde plek was bedoeld om ons ook een tegengeluid te geven om de voors en tegens goed af te wegen, wat natuurlijk erg fijn is. Leerpunt hieruit voor ons: goed nadenken over de opzet en zorgen voor voldoende ruimte én voerplaatsen. Na de praktijkdag zijn we thuis direct aan de slag gegaan. We hebben gelijk plannen gemaakt en hebben ons laten inspireren door hetgeen wat we gezien hebben. We verwachten uiterlijk eind dit jaar, met de volgende punten, volledig operationeel te zijn met de loopstal:

•    Paddocks en weilanden worden omgezet voor droge grond en ruimte voor schaduw, beschutting en begroeiing.
•    Hekken worden geplaatst voor voldoende ruimte op de verharding en veilig binnen- en buitenzetten van de paarden.
•    De stal wordt opgedeeld zodat er voldoende ruimte komt voor opzadelplaatsen.
•    Ligplaatsen worden gerealiseerd op zand en strogebruik proberen we tot bijna nul terug te dringen.
•    Er wordt gekeken of een mestrobot bruikbaar is in onze stal.”

Hippische Centrum Emmen: "Ieders visie over groepshuisvestiging horen”

Renate Velzing, eigenaresse van Hippisch Centrum Emmen: “We vonden het leuk om ieders visie over groepshuisvestiging te horen. We hebben het zelf vaak over groepshuisvestiging. We merken dat dit toch wel de toekomst is, maar zagen het nog niet voor ons hoe dit in de praktijk zou werken. De bedrijven die we bezocht hebben waren heel divers. De algemene conclusie vond ik dat je voornamelijk heel veel ruimte nodig hebt. Paarden moeten de mogelijkheid hebben om te ‘vluchten’. De voer- en mestrobot vond ik bij Manege de Burght erg interessant. Daardoor heb je veel minder mankracht nodig. Op onze locatie zouden meerdere voerpunten wel beter werken. De paddock paradise bij Stal Ludmilla’s Hoeve vonden we geweldig. Leuk voor een pension maar niet haalbaar voor een manege vind ik. De paarden waren daar wel erg toegankelijk en rustig. Manege Zeewolde heeft ons voornamelijk inzicht gegeven dat je heel veel ruimte nodig hebt. Paarden moeten de mogelijkheid hebben om te ‘vluchten’. We zijn nog aan het afwegen wat we voor onze locatie willen. Mijn ideale situatie is om alle stallen eruit te halen, de paarden overal de mogelijkheid geven om eruit te kunnen lopen en verschillende voer-, slaap- en speelpunten te realiseren. Alleen nog even lastig dat je de paarden dan moet zoeken en halen en hoe we elk paard dan een individueel management kunnen bieden. De praktijkdag was voor ons om te oriënteren. Past het bij ons? Hoe handig is het en is het haalbaar? Wij denken er nog goed over na maar hebben onwijs veel aan de praktijkdag gehad.”

“Stal te Bokkel: "Alle aspecten overwegen voor de toekomst”

Danielle te Bokkel, eigenaresse van Stal te Bokkel: “Ik was positief verrast over de praktijkdag en vond het zeer leerzaam. Fijn om collega-ondernemers weer even te zien en te spreken. Sparren over bepaalde onderwerpen en samen kijken naar mogelijke oplossingen. Het was erg mooi om verschillende manieren van groepshuisvesting te kunnen zien en te bespreken wat hierin de positieve en negatieve punten zijn. Door alle verschillen was er genoeg stof tot nadenken. Zeker ook om mee naar huis te nemen en te bedenken wat voor ons eigen bedrijf wel of niet past. Elk bedrijf had met zijn eigen visie en mogelijkheden, qua bebouwing en landoppervlakte, een groepshuisvesting gemaakt. Ik heb op alle bedrijven plus- en minpunten gezien wat ik kan vertalen naar wat de mogelijkheden zijn op mijn eigen bedrijf. Tot nu toe heb ik nog geen actie ondernomen binnen ons bedrijf, maar het is verstandig om alle aspecten te overwegen voor de toekomst, vooral wanneer er renovaties of veranderingen op komst zijn. Dit was voor mij ook de voornaamste motivatie om deze praktijkdag bij te wonen.” 

Volgende inspirerend praktijkdag

Doordat deze praktijkdag zo succesvol ontvangen werd door de aanwezigen zal de FNRS nog een keer een praktijkdag over groepshuisvesting organiseren. Hou hiervoor de agenda op onze website in de gaten.