Nieuws

Corona-update: Bijna alle maatregelen opgeheven, vanaf 26 juni, wedstrijden weer toegestaan

Vanavond, vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.

18 juni 2021 | 2 minuten lezen

Hiermee vervallen veel maatregelen die in meer of mindere mate de afgelopen 1,5 jaar golden in de paardensector. De belangrijkste maatregel die overblijft is dat volwassenen vanaf 18 jaar, 1,5 meter afstand moeten houden en dat iedereen zich aan de hygiëne maatregelen houdt. Tijdens het sporten hoeven sporters onderling geen 1,5 meter afstand te houden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Voor evenementen gelden nu nog andere regels. Houd hiervoor de website van de organisator van het betreffende evenement in de gaten.

Paardrijden en lessen

Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Tijdens het sporten hoeft er geen 1,5 meter afstand gehouden te worden als dit nodig is voor de sportbeoefening.

Wedstrijden toegestaan

Wedstrijden zijn toegestaan en publiek mag aanwezig zijn als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het sportprotocol van NOC*NSF geeft goede handvatten bij de organisatie van wedstrijden. Deze wordt begin volgende week aangepast en zal gepubliceerd worden op: https://nocnsf.nl/sportprotocol.

Wedstrijdorganisaties die in de komende weken een activiteit hebben aangevraagd worden per mail door de KNHS geïnformeerd. Vanaf 1 juli brengt de KNHS bij wedstrijdorganisaties weer wedstrijdafdracht in rekening.

Overige paardensportactiviteiten

De afgelopen maanden konden er diverse tijdelijke ‘corona’ activiteiten georganiseerd worden. Deze vervallen nu de reguliere wedstrijdsport weer hervat kan worden. Om organisaties nog voldoende gelegenheid te geven geplande activiteiten om te zetten mogen onderstaande activiteiten nog georganiseerd worden tot en met 30 juni:

  • Manege en verenigingsactiviteiten (voor promotie- en winstpunten)
  • Corona beoordelings- en meetmomenten

Omdat beoordelings- en meetmomenten een groot succes waren de afgelopen maanden heeft de KNHS besloten als vervolg hierop een nieuwe pilot meetmomenten te starten.

Pilot meetmomenten

Tijdens het overheidsverbod op wedstrijden was het mogelijk om beoordelings- en meetmomenten te organiseren die in aanmerking kwamen voor promotie- en winstpunten registratie. Hier werd  veel gebruik van gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat zowel het spring- als het dressuurforum enthousiast zijn geworden om ook meetmomenten aan te bieden wanneer de reguliere wedstrijdsport weer mogelijk is. En dan als sportvorm naast het rijden van een wedstrijd. Om die reden gaat een nieuwe pilot meetmomenten van start. De pilot loopt tot 1 oktober. Lees hier meer over de pilot meetmomenten.

Tijdelijke dispensatieregeling

Nu wedstrijden weer zijn toegestaan zullen veel ruiters weer willen deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden. Omdat veel ruiters thuis doorgetraind hebben maar weinig mogelijkheden hebben gehad om te promoveren is er een tijdelijke dispensatieregeling van kracht. Waar de ene combinatie wel toe is aan een hogere klasse, heeft de ander misschien behoefte om een klasse lager te starten. Aanvragen van dispensatie is mogelijk tot 17 juli 2021. Daarna vervalt deze dispensatieregeling. Lees hier wat de tijdelijke dispensatieregeling inhoudt.

Leeftijdsgericht wedstrijden rijden

Nu de wedstrijdsport weer geopend is krijgt de pilot jeugdrubrieken in de disciplines dressuur en springen een vervolg en start  de pilot jeugdrubrieken in de discipline eventing. Aan deze jeugdrubrieken  mogen zowel paarden als pony’s deelnemen en het klassement wordt opgemaakt op leeftijdsgroep van de ruiter. Lees hier meer.

Pilot Flex springwedstrijden

De KNHS start met een nieuwe pilot voor de discipline springen, de zogenaamde Flex wedstrijden. Flex wedstrijden zijn springwedstrijden waar ruiters zelf mogen kiezen op welke hoogte ze starten. Deelnemen aan een Flex wedstrijd telt niet mee voor winstpunten, maar er wordt wel een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt. Lees hier meer over Flex wedstrijden.

Klik hier voor een overzicht van alle overige geldende maatregelen voor de paardensector vanaf 26 juni.

Lid worden?FNRS-bedrijven