Q&A coronamaatregelen paardensport

SPECIFIEK OVERZICHT EN Q&A VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSPORT VANAF 26 JANUARI 2022 5.00 uur:

Update: 25 januari 20.45 uur

Op basis van de aangekondigde maatregelen tijdens de persconferentie van 26 november zijn de volgende veelgestelde vragen binnen gekomen:

1. Wat mag ik op een paardensportlocatie?

Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:

 • Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
 • Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

 • Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.
 • Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

2. Valt een paardenhouderij of pensionstal ook onder een sportlocatie?
Sportlocaties zijn plekken die redelijkerwijs bedoeld zijn om te sporten. Een gemeente kan bepalen of jouw locatie een sportlocatie is. Twijfel je of jouw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met je gemeente om dit te bespreken.

3. Zijn wedstrijden toegestaan?
Alle sportactiviteiten, inclusief wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

 • Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
 • Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

 • Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar.
 • Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

Meetmomenten blijven toegestaan tot in ieder geval 1 april. 

5. Is online proeven rijden toegestaan?
Ja online proeven rijden is t/m 30 januari mogelijk in de klassen B t/m ZZ-Licht. Lees hier meer informatie. Vanaf 31 januari is online proeven rijden alleen nog mogelijk in de klassen B t/m L2.

6. Zijn sportkantines open?

Horeca en sportkantines mogen open van 05.00 tot 22.00 uur onder de volgende voorwaarden:

 • Er geldt voor de horeca en sportkantines een CTB-plicht voor iedereen vanaf 13 jaar
 • Een vaste zitplaats is verplicht.
 • Afhalen blijft toegestaan. Zonder CTB kan gebruikt worden gemaakt van de afhaalfunctie.

7. Wat is een sportlocatie?

Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

8. Wat is een coronatoegangsbewijs?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

 • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
 • professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in topcompetities.
 • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Coronacheck scanner

Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

 

WELKE HULPMIDDELEN ZIJN ER BESCHIKBAAR VOOR ONZE ACCOMMODATIE?

De KNHS en FNRS hebben voor verenigingen en FNRS-ondernemers verschillende communicatiematerialen ontwikkeld. Deze zijn hier te downloaden. Heb je liever een gedrukt exemplaar, neem dan contact op met de ondernemersdesk van de FNRS.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.