Nieuws

Verbod op contante betalingen vanaf € 3.000

In het plan van aanpak witwassen zijn maatregelen aangekondigd om witwassen en terrorismefinanciering effectiever aan te pakken. Een van die maatregelen waarmee de paardenhouderij rekening moet houden, is het verbod op contante betalingen vanaf € 3.000.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
17 december 2020 | 1 minuut lezen

Van meldplicht naar verbod

Bij de in- en verkoop van paarden zijn in het verleden veel contante transacties waargenomen. Inmiddels komt dit nog maar zelden voor. Momenteel geldt er voor contante transacties boven de € 10.000 een meldplicht. Met het nieuwe wetsvoorstel van minister Hoekstra van Financiën en Grappershaus van Jusitie en Veiligheid geldt er straks zelfs een verbod op transacties boven de € 3.000. Een ondernemer mag dit bedrag gewoonweg niet meer accepteren. Doet u dit wel, dan riskeert u een boete. Op deze manier moet witwassen van crimineel geld en terrorismefinanciering aangepakt worden. Dit geldt overigens alleen voor ondernemers, omdat zij vaker met deze bedragen te maken hebben dan particulieren.

Afschaffen van 500-eurobiljet

Daarnaast pleit Nederland voor het afschaffen van het 500-eurobiljet in Europa, omdat dit biljet favoriet is bij drugscriminelen. Nederland heeft hiervoor de steun nodig van andere Europese landen. Het biljet wordt overigens nu al niet meer uitgegeven. Daarnaast wil het kabinet het voor banken makkelijker maken om witwassers te dwarsbomen door bijvoorbeeld onderling te delen welke verdachte klanten zij geweigerd hebben.

Status wetsvoorstel

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. Het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden openbaar na indiening bij de Tweede Kamer.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen van dit wetsvoorstel voor uw paardenhouderij? Neem dan contact op met Johan Verkuylen, adviseur bij FNRS-partner ABAB Accountants en Adviseurs, via telefoonnummer 073-6465423 of stuur Johan een e-mail.