Nieuws

Groepshuisvesting in trek bij ondernemers

Afgelopen week organiseerde de FNRS voor de tweede keer een “Praktijkdag Groepshuisvesting”. Na een succesvolle editie in 2023 bezochten we deze keer twee ondernemers die ieder op eigen wijze groepshuisvesting invullen. Groepshuisvesting voor paarden kan op veel verschillende manieren gerealiseerd worden. Met een twintigtal ondernemers bezochten we deze locaties om inspiratie op te doen. Dierenarts en welzijnsdeskundige Gerard van Essen begon de dag met een presentatie over welzijn van paarden in groepshuisvesting waarna we een rondleiding kregen bij Natuurpoort van Loon en Ukie’s paardvriendelijke huisvesting.

Profielfoto van Han Aalmans
30 april 2024 | 1 minuut lezen

Natuurpoort van Loon

Het bedrijf Natuurpoort van Loon kwam negatief in beeld bij het programma KASSA! Na de uitzending liet Jan van Loon het er niet bij zitten, het roer moest om. Met een hoofd vol ideeën over groepshuisvesting en aanpassingen binnen zijn bedrijf bezocht hij voor inspiratie de “Praktijkdag Groepshuisvesting” in 2023. De dag erna zat hij op de schovel en ging hij aan de slag met zijn land. Nu een jaar later kwamen wij kijken wat Jan allemaal aangepast heeft en gingen we met hem in gesprek over de do’s en dont’s van zijn manier van groepshuisvesting. Vol enthousiasme begon hij het gesprek over zijn aanpassingen, de uitdagingen, kritiekpunten en zijn ervaring met het overgaan naar deze vorm van huisvesting voor paarden. Inmiddels zijn de oude stands omgebouwd tot groepsstal met een uitloop naar het buitenterrein. De weide is omgeploegd en heeft in de droge periodes een track die uitkomt op meerdere voerplekken. Met de middelen die Jan tot zijn beschikking heeft past hij stap voor stap zijn bedrijf aan. Ideeën heeft hij nog genoeg en de eerste stap is gezet. Vanuit hier wordt er steeds een stukje verder gewerkt aan een betere leefomgeving voor zijn paarden.  

Ukie’s paardvriendelijke huisvesting

Marloes Vogel ontving ons op haar privéterrein en nam ons mee in haar zelf bedachte en zelf aangelegde paddock paradise. Ondanks dat op deze plek relatief weinig paarden staan was deze goed doordachte paddock een ware inspiratiebron voor alle aanwezigen. Marloes heeft doormiddel van een goed stappenplan, een interessante en zeer smaakvolle track aangelegd voor haar paarden. Er is gedacht aan onder andere de bodem, wateropvang, schaduw en eetbare beplanting. Door de interessante track weet ze de aandacht te vestigen van de aanwezige ondernemers. De gesprekken gaan van eetbare beplanting in en rondom de paddock tot aan weidebeheer en biodiversiteit. Vol ideeën en inspiratie sluiten we de dag af bij Ukie’s paardvriendelijke huisvesting.

Praktijkdagen

Tijdens de praktijkdagen lichten we een toekomstgericht onderwerp uit welke essentieel kunnen zijn voor ondernemers. We bezoeken meerdere bedrijven die allen toekomstgerichte keuzes hebben gemaakt en hierdoor ons van nuttige informatie kunnen voorzien over het desbetreffende onderwerp. We zorgen deze dagen altijd voor genoeg ruimte voor gesprekken, discussie en inspiratie.