Nieuws

Bixie&Friends: vrolijke toevoeging aan je lesprogramma

Op de Prinsenbankhoeve in Wijchen worden de jongste ruitertelgen al een geruime tijd ondergedompeld in de vrolijke ruiteropleiding Bixie&Friends. Ilsa Derks vertelt ons hoe zij kennis gemaakt heeft met Bixie&Friends en hoe zij het programma vervolgens geïmplementeerd heeft op haar bedrijf.

Profielfoto van Han Aalmans
10 februari 2023 | 3 minuten lezen

Een compleet pakket waarmee de jongste ruiters op een KNHS-vereniging of FNRS-bedrijf kennis kunnen maken met het paardrijden en de verzorging van paarden en pony’s. Aan de hand van het kleurrijk vormgegeven ‘Paardrijden met Bixie&Friends’-boek, leren kinderen in theorie en praktijk alles over pony’s en ponyrijden van Bixie en zijn vrienden. Ook leren ze de basis van dressuur, voltige, springen en eventing. Vorderingen binnen de Bixie&Friends Ruiteropleiding en behaalde punten bij de Bixie&Friends proeven worden bijgehouden in het Bixie&Friends Ruiterpaspoort.

De introductie van Bixie&Friends

Ilsa vertelt: “Ongeveer 15 jaar geleden bedachten wij een soortgelijk programma wat we destijds het ABC-starterspakket genoemd hebben. De opbouw van het startersprogramma is te vergelijken met dat van Bixie&Friends; in groepsverband poetsen, opzadelen en de algemene omgang met een pony. Na ongeveer 12 lessen werd ons ABC-starterspakket afgesloten met een proefje en een diploma.

Wij zijn destijds begonnen met dit pakket omdat we merkten dat de ruitertjes met de reguliere privélessen de overstap naar de groepslessen te groot vonden. We kregen angstige ruitertjes die in hun vooruitgang stagneerde. De introductie van het ABC-starterspakket zorgde ervoor dat de omschakeling naar de groepslessen soepeler verliep. Het enige wat wij miste in ons pakket was de leuke vormgeving, mooie plaatjes, kleuren en een hoofdpersonage die het pakket een herkenbaar gezicht geeft. Wij waren daarom super enthousiast toen we geïntroduceerd werden aan Bixie&Friends!

De overgang van ons startersprogramma naar Bixie&Friends ging als vanzelf, de kinderen die het startersprogramma al aan het volgen waren hebben deze destijds afgemaakt. Alle nieuwe kinderen hebben we meteen geïntroduceerd aan Bixie&Friends. 40% van ons klantenbestand is onder de 12 jaar en volgt nu de fantastische avonturen van Bixie, Dancer, Hero, Star, Rocket, Jumper en Lucky! Met Bixie de stoere hengst en zijn vrienden leren zij alles over paarden, poetsen en verzorgen.

Ouders betrekken bij het leerproces

Op de Prinsenbankhoeve start geen enkel kind onder de 12 jaar start op een andere manier dan met Bixie&Friends. Zodoende zorgen ze ervoor dat alle kinderen dezelfde kennismaking krijgen.

Ilsa verteld: ”Een week voordat we starten met het programma nodigen wij alle ouders en kinderen uit op ons bedrijf en krijgen ze een introductie. Deze introductie bestaat uit een rondleiding, uitleg lesschema computer, uitleg waar je alle benodigdheden kunt vinden, hoe je alle spulletjes weer netjes opruimt en wat er tijdens de lessen van de ouders en kinderen verwacht wordt. Hierdoor kan de instructeur een week later meteen aan de slag met het daadwerkelijke lesprogramma van Bixie&Friends. Aan de hand van het Bixie&Friends ruiterpaspoort en het daarin te volgen stempelpad hebben wij een lesplan ontwikkeld. In deze lessen leren de kinderen alles over de verzorging. Ze leren de pony’s kennen, hoe je ze meeneemt, hoe het halster om moet, hoe je ze poetst en opzadelt. Uiteraard leren ze ook hoe ze op de pony moeten rijden.

Van de ouders wordt verwacht dat ze tijdens de verzorging en het opzadelen fanatiek deelnemen. Onze instructeurs bepalen waar ouders nodig zijn en waarmee ze hun kind kunnen ondersteunen tijdens de lessen. Tijdens de eerste 20-25 lessen hebben we elke vijfde les een theorie-stempel les. De kinderen nemen hun ruiterpaspoort dan mee naar de manege, hierin worden alle voorgaande lessen behandeld en worden de stempels in het paspoort behaald. Met deze aanpassing past het Bixie&Friends programma beter binnen ons lesplan”.

Houdt het duidelijk en simpel

Omdat er op de Prinsenbankhoeve gekozen is om de jongste ruitertelgen niet eerder dan met 6,5 jaar te laten starten, en alleen onder begeleiding van een instructeur, berekenen ze de normale lestarieven voor het programma. Hierdoor ontstaat er ook geen verwarring bij ouders als de kinderen na een jaar de overstap maken naar de reguliere lessen.

Ilsa voegt nog toe: “Al met al is het Bixie&Friends programma een vrolijke, leuke toevoeging aan ons lesaanbod. De ouders zijn enthousiast over de inhoud van het programma, de kinderen worden blij van de vormgeving en wij hebben een prachtig lesprogramma”.

 

Wil je ook starten met Bixie & Friends op jouw bedrijf neem dan contact op met onze ondernemersdesk of je FNRS accountmanager.