Nieuws

Wijzigingsbesluit Habitatsrichtlijngebieden

Eind vorig jaar is er in de Staatscourant een Wijzigingsbesluit Habitatsrichtlijngebieden gepubliceerd. Deze voorgenomen wijziging heeft mogelijk gevolgen voor alle bedrijven die binnen 25 kilometer van een Natura 2000-gebied gevestigd zijn. Het gevolg van deze wijziging zou kunnen zijn dat er, door toevoeging van nieuwe habitattypen, nog stevigere stikstofbeperkingen volgen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
10 januari 2023 | 1 minuut lezen

Het is raadzaam om te bekijken of dit voor jouw bedrijf ook negatieve gevolgen zou kunnen hebben. FNRS-partner Van Dun Advies kan hierbij assisteren om jouw situatie in kaart te brengen.

Tot 20 januari in beroep

Het is voor belanghebbende mogelijk om tot 20 januari 2023 in beroep te gaan. Om een signaal af te geven over de onzekerheid die het wijzigingsbesluit met zich meebrengt kan het zinvol zijn jouw situatie aan de rechter voor te leggen. Een standaardberoepschrift volstaat daarvoor niet, omdat wijzigingen per Natura 2000-gebied verschillen.

Via de website van Agrifirm kan je een Pro-forma beroepschrift downloaden. Deze kan je aanpassen naar jouw persoonlijke situatie en indienen bij de rechtbank waar jouw vestigingsplek onder valt. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor 384 euro griffiekosten moet betalen. Het is raadzaam om bij je rechtsbijstandsverzekering na te vragen of ze dit vergoeden.

Collectief beroep niet mogelijk

Collectief een beroepschrift indienen is niet mogelijk, omdat de beroepsgronden van de individuele ondernemer toegelicht moeten worden. FNRS blijft deze kwestie uiteraard volgen en houdt je op de hoogte bij eventuele nieuwe ontwikkelingen.