Nieuws

Eerste hulp bij aansprakelijkheid

Een ongeluk zit een klein hoekje, helemaal wanneer je met levende dieren werkt. Zo is de kans groot dat op jouw bedrijf regelmatig (kleine) ongevallen voorkomen. Het is dan handig om te weten waar je in dit geval op moet letten, zodat je eventuele juridische gevolgen kunt beperken.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
9 mei 2022 | 1 minuut lezen

Bij de FNRS hebben we al regelmatig benoemd dat de bedrijfsaansprakelijkheid van een hippische accommodatie steeds ingewikkelder wordt. De laatste jaren zijn de premies voor aansprakelijkheidsverzekering fors gestegen. Dit treft vooral de manegebedrijven aangezien de aansprakelijkheid vanwege wetgeving ook deels bij de manegehouder terecht kan komen. Vooral zorgverzekeraars maken steeds vaker gebruik van deze wetgeving. Het aantal verzekeraars dat paardenbedrijven nog wil verzekeren is de afgelopen jaren gedaald. De keuze om over te stappen naar een andere verzekeraar is dan ook moeilijker. De stijging van de premies en de hoeveelheid aansprakelijkheidsstellingen is een zorgelijke ontwikkeling.

Stijging zorgkosten en toenemende claimcultuur

De zorgkosten zijn in heel Nederland de afgelopen jaren gestegen. Zorgverzekeraars zien zich genoodzaakt om zich hier tegen te wapenen. De wetgeving biedt ruimte om bij een ongeval op een manegebedrijf de schade te verhalen op de onderneming. Door de toenemende claimcultuur wordt hier beduidend meer gebruik van gemaakt. De verwachting is niet dat deze trend de komende jaren zal veranderen.

Wijzer in Aansprakelijkheid

Het is dus belangrijk dat je als ondernemer goed voorbereid bent bij ongevallen om onnodige claims te voorkomen. Het is echter een complex onderwerp dat veel kennis en vragen met zich mee brengt. Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer toch snel de belangrijkste informatie bij de hand hebt, heeft de FNRS het boekje Wijzer in Aansprakelijkheid ontwikkeld. Dit boekje geeft op praktische wijze antwoord op 25 veelvoorkomende vragen over de aansprakelijkheid van de hippisch ondernemer. Zo heb je snel en eenvoudig antwoorden op belangrijke vragen bij ongevallen en aansprakelijkheid.

Het boekje is voor FNRS-leden gratis de downloaden van onze website. Heb je meer vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de Ondernemersdesk van de FNRS. Zij kunnen je voorzien van meer informatie of u doorverwijzen naar onze geschikte kennispartner, Langelaar Klinkhamer Advocaten.