Nieuws

BGT-check: voorkom verlies grond

Vorig jaar is de RVO begonnen met een nieuwe perceelregistratie. De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is een digitale kaart waar alle overheidsinstanties mee gaan werken. De afmetingen van bijvoorbeeld een erf of perceel zijn dan voor alle instanties hetzelfde. Door de BGT worden de topografische perceelsgrenzen de komende tijd opnieuw vastgesteld. Daardoor verschuiven de meeste grenzen een beetje. Alle kleine beetjes samen kunnen grote gevolgen hebben voor uw bedrijf. Nadat RVO vorig jaar begon met de eerste bedrijven, wordt daar nu een vervolg aan gegeven.

22 november 2021 | 1 minuut lezen

Percelen wijzigen

Als ondernemer ontvangt u de komende tijd waarschijnlijk een uitnodiging voor een BGT-check. Met deze check krijgt u de gelegenheid om uw perceelsregistratie te controleren. RVO tekent de grenzen zelf in door gedetailleerde luchtfoto’s. De verwachting is dat alle percelen iets zullen wijzigen, maar vaak met een minimaal effect. In sommige gevallen is de impact groter omdat het dan bijvoorbeeld invloed heeft op de grondgebonden regelingen of voor de subsidie die u aanvraagt in de Gecombineerde opgave. De BGT-check is daarom belangrijk voor uw bedrijf.

Reageer snel op BGT-check

Ontvangt u een uitnodiging voor de BGT-check? Dan moet u binnen zes weken reageren. U kunt uw perceelsgrenzen bekijken door in te loggen op mijn.rvo.nl. Bent u het niet eens met een nieuwe grens? Dan kunt u in de applicatie aangeven waarom die grens niet correct is. RVO neemt indien nodig dan contact met u op om dit te bespreken. Reageert u niet of te laat? Dan neemt RVO de perceelsgrenzen over zoals zij ingetekend heeft. Volgend jaar ziet u de nieuwe grenzen terug in ‘Mijn percelen’.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de website van RVO. Hier vindt u een uitgebreide uitleg over de BGT-check met een instructievideo, handleiding, stappenplan en interactieve infographic.

Komt u er zelf niet uit? FNRS-partner Van Dun Advies kan u hierbij ondersteunen indien gewenst. Neem contact op met Martijn Gerards of Britt Kuppens voor meer informatie.

Lid worden?FNRS-bedrijven