Nieuws

Werkt u onder de kostprijs?

Het zal u niet ontgaan zijn; het gaat goed met de economie in ons land, dit is terug te zien in de hoge inflatie. Naast dat de inflatie behoorlijk oploopt, stijgt de kostprijs van veel producten in ons land ook hard. Grondstoffen en brandstoffen worden schaarser terwijl de vraag alleen maar toeneemt. Hierdoor stijgen de prijzen van brandstoffen, gas en elektra behoorlijk, wat weer veel invloed heeft op de kosten van andere producten en diensten. Dit heeft gevolgen voor iedereen in Nederland, ook voor u als hippische ondernemer. De hogere prijzen hebben ook effect op de uitgaven, inkomsten en daarmee de marges van een hippische ondernemer.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
28 oktober 2021 | 3 minuten lezen

Stijgende prijzen door grote schaarste

Eerder plaatsten wij al een artikel waarin we schreven dat de stijgende stro- en hooiprijzen zorgden voor financiële problemen bij hippische ondernemers. Door de droge zomers waren de voorraden hooi en stro schaars en daarom stegen de prijzen flink. Op dit moment zijn er meerdere factoren die, naast de schaarste van stro en hooi, die voor hoge kosten bij hippische ondernemers zorgen. De prijs van grondstoffen en energie is ontzettend hard gestegen, denk hierbij aan elektra, gas en benzine. Als hippische ondernemer verbruikt u veel stroom en gas op uw bedrijf, denk hierbij naast de verlichting aan bijvoorbeeld het gebruik van de stapmolen, de horeca of de het schrikdraad van de omheining. Ook de kosten voor de brandstoffen zijn de laatste maanden fors gestegen. Zo betaalt u nu al snel bijna 2 euro per liter benzine. Deze stijging heeft ook gevolgen voor uw portemonnee, want alle machines op uw bedrijf moeten uiteraard blijven draaien. Ook is er nog steeds een te kort aan manege paarden- en pony’s, hierdoor blijft de prijs van een paard of pony stijgen en moet u als ondernemer meer betalen dan voorheen.

In de afgelopen jaren zijn de aansprakelijkheidspremies flink gestegen en ook voor 2022 is de verwachting dat deze premies verder zullen stijgen. De FNRS is al jaren op zoek naar een oplossing voor dit probleem en voert met verschillende verzekeringsmaatschappijen gesprekken om een verdere stijging te voorkomen en waar mogelijk de premies zelfs weer te verlagen, maar tot op heden is hier nog geen passende oplossing voor gevonden.

Wees bewust van uw kosten

Uit ervaring is gebleken dat hippische ondernemers zich vaak niet goed bewust zijn van de daadwerkelijke kosten op hun bedrijf. Kosten voor rijlessen of pensionstalling worden vaak gebaseerd op wat bedrijven in de omgeving rekenen of zijn al jarenlang hetzelfde omdat de inflatie of stijgende kosten niet worden doorberekend. Om ondernemers bewuster te maken wat bepaalde diensten daadwerkelijk kosten, heeft de FNRS de kostprijscalculatie ontwikkeld. Hiermee kunt u de kostprijs, de opbrengsten en de beschikbare marge inzichtelijk krijgen om een gezonde prijs te kunnen bepalen.

Accountmanager Patrick Marsman zit regelmatig met ondernemers om tafel om hen te helpen met het inzichtelijk krijgen van de kosten en marges binnen hun bedrijf: “Wanneer ondernemers de kostprijscalculatie invullen blijkt vaak dat ze te weinig vragen voor hun diensten en daarom vaak geen winst maken, of erger nog verlies maken, op het gene dat zij aanbieden op hun bedrijf. Zorg er dus voor dat u als ondernemer inzicht heeft in uw financiële situatie en dat u deze op orde heeft.”

Hogere kosten en inflatie doorvoeren in uw prijzen 

Het doorvoeren van een prijsverhoging naar aanleiding van stijgende kosten en het doorvoeren van de jaarlijkse inflatie is een gebruikelijke zaak in vele branches. Denk hierbij aan de kosten van uw horeca, de prijs van de brandstof die u tankt of zoals eerder genoemd de stro- en hooikosten. Toch zijn hippische ondernemers vaak voorzichtig als het gaat om het verhogen van hun tarieven, ondanks dat het een logisch gevolg is van de inflatie en stijgende kostprijs. Uw bedrijf is uw inkomstenbron en u bent er verantwoordelijk voor dat de financiële situatie in orde is. Uw bedrijf mag  op de korte termijn niet meer geld kosten dan dat het u oplevert. Er zijn altijd situaties waarin de winstmarges minder kunnen zijn door bijvoorbeeld grote investeringen, maar ook deze moet zich uiteindelijk weer terugverdienen.

Maak een duidelijke balans op van de financiën van uw bedrijf. Is de kostprijs gedurende het jaar gestegen dan is het noodzakelijk dat u als ondernemer deze stijging doorvoert. Alleen op deze manier kan uw bedrijf levensvatbaar blijven.

Goede communicatie van essentieel belang

Heeft u een goed overzicht van de kosten en blijkt hieruit dat u een prijsstijging door moet voeren om financieel gezond te blijven, dan is het belangrijk dat u deze wijziging goed communiceert met uw klanten. Op deze manier wordt de kans kleiner dat zij na de stijging geen gebruik meer willen maken van uw producten of diensten. Communicatie is het sleutelwoord bij het doorvoeren van een prijsverhoging met zo min mogelijk klantverlies.

Het is belangrijk dat u als ondernemer de noodzaak van de prijsverhoging duidelijk communiceert met uw klanten. Wat is de reden dat zij meer moeten gaan betalen? Dit kan zijn omdat de kosten van het voer van de paarden flink gestegen is of om eerder genoemde andere redenen uit dit artikel. Hier hoeft u uiteraard niet te diep op in te gaan, maar zorg ervoor dat de reden van de verhoging voor begrip zorgt bij de klant.

Tot slot; wees eerlijk naar uw klanten. U wilt geen klanten verliezen, maar kunt ook niet blijven werken met dezelfde tarieven terwijl de kostprijs significant stijgt. Draai er dus niet omheen en geef duidelijk aan wat dit voor uw klant gaat betekenen. Verontschuldig u niet. Indien uw klanten de prijsstijging door uw uitleg beter begrijpen zal de weerstand lager zijn.

Wij kunnen ons voorstellen dat u het lastig vindt om de wijzing door te voeren naar uw klant. Daarom heeft de FNRS voor haar leden een standaardbrief beschikbaar die u kunt gebruiken om deze wijzigingen kenbaar te maken bij uw klant. Deze brief kunt u downloaden van onze website en aanpassen naar uw eigen situatie. Heeft u hulp nodig bij het inzichtelijk krijgen van uw kosten? Neem dan contact op met Patrick , hij helpt u graag verder met het maken van een kostprijscalculatie.