Nieuws

Weet u de kosten per paard op uw bedrijf?

Prijzen van goederen en diensten veranderen continu. Sommige prijzen stijgen, andere prijzen dalen. Bij een brede stijging van de prijzen van goederen en diensten spreek je van inflatie. In Nederland is jaarlijks over het algemeen sprake van inflatie. Door inflatie kun je voor €1 minder kopen dan daarvoor. Of anders gezegd: bij inflatie is een euro minder waard dan ervoor. Dit heeft als gevolg dat geld minder waard wordt, ook wel geldontwaarding genoemd. Daarom is het belangrijk dat u als hippisch ondernemer ieder jaar kritisch kijkt naar de effecten van deze geldontwaarding op uw marge (verkoopprijs minus kostprijs). U zult, om geen negatieve gevolgen van de inflatie te ervaren, deze prijsstijging dus door moeten berekenen in het tarief naar uw klanten toe.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
30 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Kent u uw kostprijs?

Binnen de hippische sector vinden vele verschillende activiteiten plaats. Er worden bijvoorbeeld manegelessen gegeven, paarden in pension gestald, paarden afgericht en getraind, paarden in opfok gehouden en handel bedreven. Bent u als ondernemer op de hoogte van de kostprijs van deze activiteiten?  Wat kost nu daadwerkelijk een pensionpaard per box per maand? En wat zijn mijn kosten en opbrengsten van een manegepaard of -pony? Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben zodat u weet wat de marge is. Zo kunt u een gezonde prijs bepalen voor het aangeboden product of de aangeboden dienst.

De FNRS heeft een kostprijscalculatie ontwikkeld waarmee uw de kostprijs per paard, de opbrengsten en de beschikbare marge inzichtelijk krijgt om een gezonde prijs te kunnen bepalen. Deze kostprijscalculatie vult u samen met een van onze accountmanagers in. . Zo kunnen we goed helpen om de huidige situatie in kaart brengen.

Er zijn momenteel  vier kostprijscalculaties beschikbaar:

  • Kostprijscalculatie Pension
  • Kostprijscalculatie Manege
  • Kostprijscalculatie Instructie-, Sport- en Trainingsstallen
  • Kostprijscalculatie Opfok

Webinar kostprijscalculatie

Op donderdag 26 november om 10.00 uur organiseert de FNRS een live webinar over de kostprijscalculatie. Het webinar wordt gegeven door FNRS-medewerkers Patrick Marsman en Matthijs Huppelschoten. In dit webinar leggen zij uit hoe de kostprijscalculatie werkt en vullen ze een voorbeeldcalculatie in met getallen van een fictief bedrijf zodat u direct ziet wat de invloed hiervan is op de kosten, opbrengsten en marge. Heeft u vooraf vragen? Mail deze voor dinsdag 24 november naar m.huppelschoten@fnrs.nl. De meeste vragen worden in het webinar beantwoordt.

Voor deze ondernemers hebben wij met de kostprijscalculatie hun bedrijfssituatie al inzichtelijk gemaakt.

Teus-Jan van ’t Klooster, eigenaar Stal Paardenvreugd: “We hebben samen met de FNRS een kostprijscalculatie gemaakt voor ons nieuwe bedrijf in Eemnes. De calculaties voor onze opfok- en pensionstal heeft zeker bijgedragen aan een goed bedrijfsplan voor de nieuwe locatie”

Vilja Ehrens, eigenaar Springstal Rob Ehrens: “We werden ons door de berekening een stuk bewuster van de kosten en dat heeft ons geholpen in de bedrijfsvoering”

Ramon van Blijenburgh, De Amsterdamse Manege: ‘’Door het invullen van de kostprijscalculatie hebben we een diepere analyse kunnen maken op de situatie bij ons bedrijf. Hierdoor hebben we beter in beeld wat de kosten zijn en kunnen we hier beter op sturen’’

Aanmelden webinar

Meld u via onderstaande link aan voor de webinar op donderdag 26 november 2020 om 10.00 uur. U ontvangt uiterlijk een dag van tevoren een email met verdere instructies.

AANMELDEN WEBINAR