Nieuws

Stijgende energieprijzen impact op hippische sector

De energiemarkt is altijd in beweging, maar de afgelopen tijd zijn de bewegingen extremer dan voorheen. De markt is gespannen en stijgende. De hoge energieprijzen hebben impact op de hele economie en worden veroorzaakt door meerdere factoren. De hippische sector moet rekening houden met stijgende energiekosten, maar ook met een doorberekening in andere kostprijzen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
27 oktober 2021 | 3 minuten lezen

Oorzaak prijsstijging energie

Wij vroegen onze partner Main Energie waardoor deze stijging veroorzaakt wordt. De volgende factoren hebben een opdrijvend effect op de gasprijs:

  • De hoge prijzen hangen voor een gedeelte samen met de coronacrisis. Nadat de energieprijzen, als gevolg van het coronavirus, zeer sterk waren gedaald, zijn deze prijzen sinds geruime tijd bezig met een zeer stevige opmars. De toenemende energievraag zal voorlopig ook niet zorgen voor een daling in de energieprijzen. De energievraag is namelijk flink hersteld doordat de meeste lockdownmaatregelen in veel landen zijn afgebouwd.
  • Lage vulling van gasvoorraden: Dit jaar zijn er weinig gasvoorraden voor de winter aangelegd, omdat het gedurende het voorjaar bovengemiddeld koud was. In september is er zelfs gas onttrokken uit de voorraden en dat terwijl die nu nog gevuld zouden moeten worden.
  • Lage Europese gasproductie: Vanwege uitgesteld groot onderhoud aan gasvelden in Noorwegen en het terugschroeven van de gasproductie in Groningen is er minder gas beschikbaar vanuit eigen Europese productie. Hierdoor is er een grotere afhankelijkheid van andere (buitenlandse) leveranciers en loopt het tekort aan gas op.
  • De weersverwachting: Het weer speelt altijd een belangrijke rol. Door lage temperaturen afgelopen jaar is er veel gas verstookt. De laatste weerrapporten geven iets koudere temperaturen aan voor later deze maand.
  • Concurrentie vanuit Azië: De schepen met gas kiezen steeds vaker voor de route naar Azië. Aziatische landen hebben namelijk meer geld over voor vloeibaar gas dan Europese landen. Zolang daar de vraag en bereidheid om te betalen hoger is, wordt het merendeel van gas naar Azië geëxporteerd.
  • Gas vanuit Rusland: Vanuit Rusland wordt de afgelopen jaren gas geleverd conform de gemaakte afspraken met Europa. Echter wil Europa dat Rusland meer gas stuurt. Doordat de Nord Stream 2 nog steeds niet in gebruik is door politieke invloeden en Rusland zelf door een enorm koude winter en historisch warme zomer veel gas heeft verbruikt, is Rusland terughoudend om meer gas te sturen naar Europa. Inmiddels heeft Rusland wel bekend gemaakt binnenkort meer gas naar West-Europa te sturen.

Hoe zit het op het gebied van elektriciteit?

De elektriciteitsprijs ligt grotendeels in lijn met de prijzen van gas. Er is immers ook gas nodig om elektriciteit te produceren. Op de Nederlandse markt is de beschikbaarheid van thermische centrales momenteel ruim voldoende om aan de Nederlandse vraag te voldoen waardoor de elektriciteitsprijs niet stijgt. Echter is het in de buurlanden en dan vooral Duitsland hierin anders. Mede door een gebrek aan wind is de Duitse elektriciteitsmarkt aan de krappe kant. Dit verhoogt de prijs. Omdat Nederland onvoldoende beschikbaarheid heeft om ook de Duitse vraag te voorzien, zorgt de Europese marktkoppeling ook in Nederland voor stijgende prijzen.

Consequenties hippische ondernemers

Voor hippische ondernemers met een aflopend energiecontract hebben de hoge gas- en elektriciteitsprijzen direct consequenties. Bekijk of het mogelijk is om voorlopig geen langdurige contracten af te sluiten. Naar verwachting dalen de prijzen weer in 2022, waardoor u wellicht één seizoen duurder uit bent. In het voorjaar of in de zomer, als de prijzen weer wat zijn gedaald, kunt u dan een nieuw en gunstiger contract afsluiten.

Ondernemers moeten ook rekening houden met een doorberekening van de hoge energieprijzen in de kostprijs van andere producten en diensten. Het is raadzaam om zelf ook een nieuwe berekening te maken van uw kostprijs en dit door te berekenen in uw prijzen. Met het nieuwe jaar voor de boeg is het ook belangrijk de stijgende inflatie direct mee te nemen. Lees in dit artikel meer over het verhogen van uw prijzen om rendabel te blijven.

Steun vanuit de overheid

Het kabinet trekt €3,2 mrd uit om een deel van de energierekening te compenseren nu de energieprijzen zo hoog zijn. Het grootste gedeelte, €2,7 mrd, is bedoeld als tegemoetkoming voor huishoudens. €500 mln gaat naar het mkb. Als hippisch ondernemer kunt u dus een tegemoetkoming voor de stijgende energieprijzen verwachten.

Blijf op de hoogte van de markt

De volatiliteit van de markt is op dit moment zeer groot, waardoor kleine wijzigingen grote bewegingen kan veroorzaken in de prijs. Hierdoor is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de markt. Main Energie is continue bezig om de markt op de voet te volgen en te analyseren. Hierdoor worden klanten op de hoogte gehouden van een goed inkoopmoment of kijken ze naar uw gehele inkoopstrategie. Neem voor meer informatie contact op met onze partner.