Nieuws

Mestonderzoek in het najaar

Iris Pinkster
5 oktober 2021 | 3 minuten lezen

Met het najaar weer voor de deur, is voor de meeste paarden het weide seizoen ten einde. Een goed moment om te controleren of de paarden een wormbesmetting met zich meedragen. Het najaar brengt weer andere risico’s met zich mee. Waarom het belangrijk is om juist in deze tijd van het jaar een mestonderzoek te laten doen, legt Janneke van FNRS-partner Worm&Co uit in dit artikel. Eerder dit jaar schreven we al een artikel over wormbesmettingen in het voorjaar, als het weideseizoen weer begint.

Goed wormbeleid noodzakelijk voor gezondheid paard

Een goed wormbeleid is belangrijk voor het gezond houden van uw paard. Daarom is het aan te raden om op meerdere momenten in het jaar een mestonderzoek te laten uitvoeren. Door structureel mestonderzoek uit te laten voeren houd je een goede controle op je wormmanagement en behandel je gericht en alleen wanneer nodig. Janneke [link invoegen partnerpagina] vertelt dat nog te veel paarden standaard ontwormd worden. Dit komt meestal omdat paardeneigenaren zich niet voldoende bewust zijn van de consequenties die standaard ontwormen met zich meebrengen zoals resistentie. In de afgelopen jaren werd er steeds meer wormresistentie waargenomen en als we door blijven gaan zoals we doen hebben we over een paar jaar geen werkzame stoffen meer die een wormbesmetting kunnen behandelen. Elke wormkuur die we onnodig toedienen zorgt voor resistentie. Een wormonderzoek zorgt voor inzicht en controle over de aanwezige maagdarmwormen. Door middel van mestonderzoek kan worden gekeken of er een besmetting aanwezig is en zo ja welk middel het beste past bij de situatie. Op deze manier ontworm je nooit te veel en altijd gericht. Na een behandeling is het advies een wormonderzoek uit te laten voeren om te kijken of de wormkuur voldoende is aangeslagen.

 

Wel of niet preventief ontwormen in het najaar

Rond september is het weide seizoen voor de meeste paarden ten einde. Dit is ook een goed moment om te controleren of de paarden niet besmet zijn met wormen. Daarom raadt Janneke aan om alle paarden te laten controleren in deze periode. Aan het einde van het jaar wordt in veel gevallen een brede kuur ingezet. Het advies is om eind december/begin januari eenmalig preventief te ontwormen. “Dit is niet in alle gevallen nodig. Het is afhankelijk van verschillende factoren waaronder leeftijd, leefomstandigheden en uitslagen. Aan de hand van voorgaande uitslagen van de mestonderzoeken kan een passend advies gegeven worden.’’ Maatwerk is hier dan ook gewenst.

Invloed van ontwormingsmiddelen op de natuur

Dat paarden soms ontwormt moeten worden ontkomen we niet aan. Naast mogelijke wormresistentie is overmatig ontwormen ook niet goed voor de flora en fauna. Ontwormingsmiddelen hebben chemische stoffen in zich die invloed kunnen hebben op andere insecten en planten. Het is ook erg belangrijk om te zorgen dat je hond geen mest binnenkrijgt van een paard wat net ontwormd is. De eerste dagen na ontworming komt het ontwormingsmiddel via de mest mee naar buiten en heeft het op die manier dus ook invloed op andere insecten en planten. Om paarden om die reden na het ontwormen een paar dagen op stal laten staan is niet de juiste oplossing, voor het welzijn van de paarden. Wel kan het helpen om de mest zoveel mogelijk uit het land te verwijderen en na een paar dagen na het toedienen van de kuur de paarden op een vers stuk land te plaatsen. Het is belangrijk dat we niet meer ontwormingsmiddelen gebruiken dan dat nodig is.

Voordeel voor FNRS-Leden

FNRS-leden profiteren van een exclusief aanbod bij Worm&Co. Leden ontvangen twee euro extra korting per onderzoek bij een stallenpakket . U heeft al een mestonderzoekpakket vanaf € 7,95 per onderzoek. Wilt u een passend advies? Neem dan gerust contact op met team Worm&Co 0625003678.

Win een stallenpakket

Deze week kunt u deelnemen aan een winactie op onze social media kanalen Facebook en Instagram. Daarbij maakt u kans op een compleet stallenpakket.
Een stallenpakket is een op maat gemaakt pakket voor uw stal en heeft alle benodigdheden om mestmonsters te verzamelen en te versturen. Meer informatie hierover vindt u op de website van Worm&Co

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop