Nieuws

Mestonderzoek bij paarden

Profielfoto van Iris Pinkster
Iris Pinkster
11 maart 2021 | 3 minuten lezen

Het weideseizoen komt langzaam weer in zicht, een fijn vooruitzicht na deze natte winter. Echter neemt de kans op wormbesmetting daarmee ook toe. Elk paard draagt wormeitjes met zich mee. De wormeitjes komen met de mestballen mee op het land. Uit deze eitjes komt een larve die in de top van het gras gaat zitten, tot hij opgenomen wordt door het paard. Nog vaak worden paarden preventief ontwormt en worden de gevolgen van resistentie onderschat. De wormresistentie tegen wormkuren neemt drastisch toe. Uit onderzoek is gebleken dat waar een wormkuur een aantal jaar geleden nog bijna 100 procent effectief was, dit tegenwoordig, bij bijvoorbeeld een spoelwormbesmetting nog maar 60 procent is. Een optimaal wormmanagement op basis van mestonderzoek is dan ook erg belangrijk om gericht te kunnen behandelen wanneer dat nodig is. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat er in de toekomst minder nieuwe wormbesmettingen plaatsvinden.

Wormen zijn een gevaar voor de gezondheid

In Nederland komt de bloedworm het meeste voor. Larven van de rode bloedworm hebben de bijzondere eigenschap zich in te kunnen kapselen. Er wordt dan ook vaak gedacht dat mestonderzoek in de winter niet zinvol is. Het is belangrijk om te weten dat alleen de larven zich inkapselen maar de eventuele aanwezige wormen nog gewoon eitjes leggen.  Doordat de eitjes gedurende het hele jaar uitgescheiden kunnen worden, kan een mestonderzoek elk moment van het jaar uitgevoerd worden. Deze larven kunnen bij het vrijkomen de maagdarmwand perforen. Dit kan een gevaar vormen voor de gezondheid van uw paard.

Hoe werkt een mestonderzoek bij Worm&Co

“Mestonderzoek moet voor iedereen toegankelijk zijn”, vertelt Janneke van der Wal, eigenaresse van Worm&Co. ‘’Daarom hebben we de laatste jaren veel onderzoek gedaan hoe wij de paardeneigenaren nog meer kunnen ontzorgen. Op basis van die informatie hebben wij een compleet nieuw online systeem gebouwd, zodat een mestonderzoek nog makkelijker wordt voor de paardenhouder’’. Als u uw bedrijf aanmeldt bij Worm&Co wordt er een plan gemaakt passend bij uw situatie. U ontvangt een stalpakket thuis waarin alle benodigheden zitten om mestmonsters te verzamelen en te versturen. Binnen 24 uur na aankomst ontvangt u de uitslag per mail. Mochten er paarden zijn die een behandeling nodig hebben dan ontvangt u hiervoor een passend advies. Zo ontwormt u gericht en alleen wanneer het nodig is. U ontvangt altijd een reminder wanneer het weer tijd is voor een resistentiecontrole of een mestonderzoek.

Advies op maat, omdat geen stal hetzelfde is

Omdat elke stal anders is, is het belangrijk om een advies op maat te ontvangen. Hiervoor zijn stalpakketten ontwikkeld. Voor groepshuisvestingen en opfokstallen is het lastiger om te achterhalen welke mest bij welk paard hoort. Daarnaast zijn jonge paarden vatbaarder voor andere worminfecties dan oudere paarden. Daarom krijgt u volledige begeleiding bij het wormonderzoek en eventuele wormbesmetting. U kunt gemakkelijk een kopie van de uitslag door te laten sturen naar uw dierenarts.

 

Efficiënte oplossing voor grote stallen

Voor grotere pensionstallen is het lastig om alle klanten te informeren over de uitslagen van hun paard. Daarom is het vanaf nu mogelijk om per paard een e-mailadres toe te voegen, zodat ook de pensionklant de uitslag zelf ontvangt. Door het toevoegen van de e-mailadressen is het ook mogelijk om de factuur direct naar de klant te versturen. Stallen die langer dan twee jaar aangesloten zijn bij Worm&Co ontvangen een Horse Health certificaat voor aan de gevel, als dank voor het voorkomen van resistentie. Ook duurzaamheid speelt een grote rol bij de ontwikkeling van Worm&Co, zo werden er eerder seal bags gebruikt om de mest te laten versturen, tegenwoordig zijn deze voor stallen veranderd in herbruikbare bakjes.

Aanpassingen in weidemanagement

Een goed weidemanagement heeft veel invloed op de wormbesmettingen op uw stal. Er zijn een aantal zaken die u zelf als ondernemer kunt doen om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden:

  • Verwijder minimaal twee keer per week de mest uit weides en paddocks.
  • Maai of bloot de weide ongeveer 4 keer per jaar.
  • Houdt waterbakken schoon en mest dagelijks de stallen uit.
  • Verweidt paarden regelmatig naar andere percelen. Zorg vóór het omweiden voor een mestonderzoek en, indien nodig, een juiste ontworming.
  • Weidt schapen, indien mogelijk, afwisselend op dezelfde weides waar de paarden grazen.
  • Voer hooi in paddocks niet te dicht bij de mest.

Voordeel voor FNRS-leden

FNRS-leden profiteren van een exclusief aanbod bij Worm&Co. U ontvangt twee euro extra korting per onderzoek boven op uw stalpakket. U heeft al een mestonderzoekpakket vanaf € 7,95 euro per onderzoek.