Nieuws

Corona-update: huidige maatregelen met drie weken verlengd

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen met drie weken worden verlengd t/m 20 april. De avondklok blijft van kracht, maar gaat vanaf 31 maart één uur later en geldt dan van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur in de ochtend. Op dinsdag 13 april neemt de overheid een besluit over de periode na 20 april.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
23 maart 2021 | 4 minuten lezen

Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de avondklok, ook met drie weken worden verlengd.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 20 april:

1. Paardenhouderijen

Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2. Individueel rijden en verzorgen toegestaan

Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen voor alle leeftijden niet toegestaan.

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.

  • Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan. 
  • Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepjes niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.

3. Verbod op wedstrijden

Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.
 

4. Fokkerij-activiteiten toegestaan

Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  
 

5. Hippische dienstverleners

Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
 

6. Avondklok – Geldt t/m 21 april half vijf in de ochtend

De avondklok geldt vanaf 31 maart van 22.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor van paarden. Zie website rijksoverheid.

Uitzondering voor paardenverzorgers

Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. Zie link rijksoverheid.

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 22.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 22.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers

De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

7. Vraag en antwoord maatregelen paardensport

Klik hier voor een overzicht van alle overige geldende maatregelen voor de paardensector t/m 20 april.

 

Lokale verschillen 

Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen

Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig. 

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden

De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Bekijk de specifieke uitwerking van de coronamaatregelen ook de bij dragende organisaties:

Sport

KNHS

Ondernemers:

FNRS

LTO Nederland

FNHB

Fokkerij:

KWPN

KOEPEL FOKKERIJ

Draf- en rensport: 

SNDR

 

*Waar in dit bericht paardrijden wordt genoemd, wordt ook aangespannen rijden bedoeld.