Praktijkverhaal

De Zilfia’s Hoeve: dynamisch ondernemerschap zorgt voor bruisend bedrijf

26 februari 2021 | 4 minuten lezen

Prachtig centraal gelegen in Houten, midden in de Hollandse waterlinie vind je het bedrijf de Zilfia’s Hoeve. Een bedrijf dat zich richt op zowel recreatieruiters als topsportruiters. In 2017 werd Vivian van der Maat voor de helft eigenaar van het bedrijf dat eerder in handen was van haar vader en haar oom. Tegenwoordig runt ze het samen met haar ouders. 

Vernieuwende bedrijfsaanpak

Vivian is opgegroeid op het bedrijf maar besloot op haar 16e om toch een andere richting te kiezen. ‘’Ik was wel altijd actief bezig met paarden maar verdiende er niet mijn geld mee. Vanaf mijn 16e ben ik gaan werken voor verschillende bedrijven. Ik had meer focus op de commerciële kant van het bedrijfsleven en heb gewerkt voor bedrijven zoals de Makro en Hanos. Door het werken voor deze bedrijven kreeg ik steeds meer kennis over het runnen van horeca en verschillende bedrijfsstructuren. Toen de Zilvia’s Hoeve in 2017 in de verkoop kwam werd ik gemotiveerd om het bedrijf met een nieuwe aanpak weer te kunnen laten floreren. We kunnen hier toch een prachtig fris en nieuw bedrijf van maken, dacht ik bij mezelf’’. 

Van bruine kantine naar grand café

Door haar voorgaande werkervaring bekijkt Vivian het bedrijf vanuit een ander perspectief. ‘’Het is een mooi bedrijf met veel potentie, het had alleen een nieuw sausje nodig. Een grand café was toch wel een van onze wensen. Het voorgaande café had een beetje een stoffige uitstraling en mensen bleven er nooit lang zitten. Dit hebben we omgetoverd tot een sfeervol grand café waar ouders graag gaan zitten voor een hapje of een drankje als ze hun kind naar paardrijles brengen. Al snel kwamen er ook gasten die niks met paarden te maken hebben, om gezellig wat te eten of drinken bij ons. Collega ondernemers uit de regio vertelde dat de horeca met name bij dressuur-evenementen niet goed draait omdat ruiters alleen willen starten en dan weer naar huis gaan. Deze ervaring hebben wij niet. Het is, buiten de coronacrisis om uiteraard, altijd gezellig en druk in ons grand café en de sfeer is altijd goed’’.

  

Unieke evenementen locatie

We willen natuurlijk allemaal het beste voor onze dieren. Er verandert veel in de paardenwereld en soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken voor een bedrijf. ‘’Er moest een flink aantal zaken veranderd worden voor de vernieuwde Zilfia’s Hoeve. Dit gaat van een nieuwe huisstijl en kleuren tot het verbouwen van de rijbanen. Binnen was er helaas beperkt de mogelijkheid voor uitbreidingen. De huidige binnen rijbaan is 106 meter lang. Deze kon helaas niet breder gemaakt worden, maar we kunnen wel de baan in verschillende vakken verdelen zodat de manege ruiters en de ruiters met een pensionpaard elkaar niet in de weg zitten. Ze hebben op deze manier allemaal meer dan genoeg ruimte voor hun trainingen. Buiten hebben we de rijbaan wel een stuk ruimer gemaakt, deze meet nu 85 x 75 meter. Dit maakt het een fantastische plek voor evenementen van alle takken van de sport. De evenementen die we normaal gesproken organiseren zijn voor ieder niveau, van F1 tot Grand Prix dressuur en van het allerlaagste hindernisje tot 1,50 meter parcoursen. Bij ons is iedereen welkom. We begeleiden beginnende ruiters, maar ook een Lichte tour amazone traint en stalt haar paarden bij ons. Door een fijne onderlinge communicatie en sfeer voelt iedereen zich hier op zijn plek.’’


Veelzijdige familie

De Zilfia’s Hoeve is een familie-bedrijf. De taken zijn verdeeld maar iedereen is van alle markten thuis. Vivian’s broer, Bart van der Maat, is zeer actief in de springsport, ook hij is veel te vinden op het bedrijf. ‘’Mijn vader en zwager klussen veel samen, ze hebben veel onderdelen van de verbouwing op zich genomen. Of er nou gesproeid moet worden of een bardienst gedraaid, mijn vader pakt het allemaal op. We zijn nu bezig met uitbouwen van de serre bij het grand café en een aantal stallen worden opgeknapt, dit doet mijn vader met veel plezier. Je ziet dat hij zich beter en vrolijker voelt sinds de vernieuwing van het bedrijf’’.   

 


Toekomstvisie

Op dit moment staan er ongeveer 130 paarden op de Zilfia’s Hoeve. Er zijn 75 pensionpaarden en 45 paarden en pony’s voor de manege. Er staan ook nog een aantal eigen gefokte paarden in de opfok. Als pensionklant kun je zelf kiezen van hoeveel service je gebruik wil maken. Er is een maandelijks basistarief. Maar je kunt dit zelf uitbreiden met het huren van je eigen stukje weiland, service voor binnen en buiten zetten etc. Op deze manier kunnen ook mensen met een lager budget hun paard toch comfortabel stallen. Er zijn twee binnen-rijbanen aanwezig, een zeer ruime buitenbaan, twee stapmolens zowel overdekt als open, een longeercirkel, vijf paddocks en in de zomer kan er gebruik gemaakt worden van de weilanden.

Dierenwelzijn moet altijd bovenaan staan verteld Vivian. ‘’Het is belangrijk om aanpassingen te blijven maken, zonder je gezonde paardenverstand voorbij te gaan. Niet meegaan in de hypes maar lange termijn oplossingen bedenken voor het verbeteren van welzijn is het belangrijkste. Er heerst nu altijd rust op stal, er staan geen paarden in de stal te draaien of tegen de deur te schoppen. Die rust is een goed teken, maar ondanks dat blijft er natuurlijk altijd ruimte voor verbeteringen.’’ 


FNRS-bestuurslid

Sinds februari is Vivian toegetreden tot het bestuur van de FNRS. ‘’Ik ben natuurlijk opgegroeid op dit bedrijf, maar omdat ik ook actief ben geweest buiten de paardensport heb ik de kans gehad om een andere visie te ontwikkelen. Ik heb veel geleerd over verschillende typen bedrijfsvoeringen en manieren van aanpakken binnen zowel grote als kleine bedrijven. Al deze ervaring kan ik nu meenemen en toepassen in het bedrijf. Hierdoor kan ik mijn bijdrage leveren voor het verbeteren van de paardensport. Omdat ons huidige bedrijf ook veel verschillende facetten bevat kan ik soms een bepaald dilemma op een andere manier aanvliegen. Ik wil graag een ondersteunende factor zijn en mensen en bedrijven meer met elkaar kunnen verbinden zodat we samen sterk staan en van elkaar kunnen leren. 

Werken in de paardensector kan ontzettend zwaar zijn, het is altijd keihard doorwerken. ‘’Passie en plezier is toch wel het belangrijkste binnen deze branche. Soms moet je als ondernemer een sprong in het diepe durven nemen om verandering in je bedrijf te kunnen doorvoeren. Soms kan een kleine verandering al veel betekenen. Als je alles netjes en schoon hebt op je bedrijf straal je al heel wat anders uit en geeft het veel rust. Maak eens tijd vrij om bij anderen te kijken hoe zij het aanpakken. Bundel je krachten. Uiteindelijk willen we allemaal dat de paardensport breed gedragen weer een positief imago krijgt. Al met al is dit toch het mooiste beroep dat er is, niks is zo fijn als werken met dieren’’.


 

Lid worden?FNRS-bedrijven