Praktijkverhaal

Menschool Soest: De bruisende hippische bakermat van Soest

Aan de rand van Soest en in het hart van Nederland ligt dé Menschool van Soest. Omringd door uitgestrekte natuurgebieden kijkt men vanuit Menschool Soest uit op groene weides en sprookjesachtige polders.

Profielfoto van Han Aalmans
15 februari 2023 | 3 minuten lezen

Wat op de eerste blik een kleinschalige pensionstal lijkt is met zijn 30 hectare aan eigen grond zeker niet klein te noemen. Marieke Hilhorst-Smeeing nam samen met haar partner Marc Hilhorst 16 jaar geleden de boerderij van diens ouders over. Begonnen met drie eigen paarden aan huis en absoluut niet de intentie om onder andere een pensionstal te starten is deze boerderij door de jaren heen getransformeerd naar een bruisende hippische onderneming. Uitgerust met 22 ruime boxen, een 20x60 eb en vloed buitenrijbaan, groot aantal paddocks en een longeercirkel is deze stal van alle gemakken voorzien voor pensionklanten en toekomstige menners. Want ondanks dat de stal gevuld wordt met enthousiaste pensionklanten ligt het hart bij de mensport en het trainen en beleren van paard en mens voor en op de wagen.

Menschool Soest

Door de jaren heen heeft Marieke zich gespecialiseerd in het opleiden en lesgeven van nieuwe menners en is Menschool Soest hét bedrijf in de regio voor het beleren van paarden en pony’s. Van heinde en verre komen liefhebbers om van Marieke de kneepjes van het vak te leren. Met maatwerk zorgt het opleidingscentrum voor een gekwalificeerde educatie tot het behalen van het menbewijs. Enkelspan, dubbelspan of langspan kunnen door middel van een gedegen basis onderwezen worden. De menschool beschikt over ervaren lespaarden van diverse rassen waardoor de leerlingen een uitstekend fundament als koetsier leggen. En naast dat Marieke beschikt over het ORUN men-instructrice niveau 4 diploma is ze ook bevoegd examinator van de KNHS en de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter (SRR).

Marieke, die al haar hele leven actief is in de paardensport maar in het bijzonder de mensport, is geboren en getogen in het mooie Soest. Ze vertelt: “In de paardensport raak je nooit uitgeleerd. Elke dag leer ik weer wat bij. Paarden maken je enthousiast. Ik sta daarvoor open en ik merk dat anderen ook openstaan voor het actief met paarden bezig zijn. Voor mij was dat de reden om, met dat enthousiasme, in 2007 te beginnen met Menschool Soest”.

   

Stalhouderij Klein Middelwijck

Met datzelfde enthousiasme nam Marieke in 2017 ook nog de stalhouderij van haar schoonvader over. Een veelzijdige stalhouderij met verschillende arrangementen voor tochten, evenementen, feesten en partijen. Alle arrangementen die aangeboden worden bij de stalhouderij hebben als uitgangspunt een rit met de paarden voor een of meerdere wagens. Daarnaast kan het koetshuis gehuurd worden als vergaderlocatie of evenementenlocatie.

De stalhouderij biedt verschillende thematochten aan die garant staan voor een gezellig dagje weg. Deze tochten bestaan altijd uit een mentocht in combinatie met een activiteit in het mooie Soest. Klein Middelwijck beschikt over verschillende rijtuigen. Voor de mentochten wordt er gebruik gemaakt van de huifkar, paardentram of een recreatiewagen. Met deze rijtuigen is iedere gewenste rit te maken.

Soest is met zijn uitgestrekte weidegebieden en de Eempolder al jarenlang een “toeristische” trekpleister. Ooit droeg dit gedeelte van Soest de naam Middelwijck. Daar ligt de oorsprong van de naam Stalhouderij Klein Middelwijck.

   

Welzijn overal en altijd

Bij de gehele hippische onderneming van Marieke staat welzijn hoog in het vaandel. Dat is ook onder andere de rede waarom deze onderneming vijf sterren behaalde bij de kwaliteitskeuring van de FNRS. Om de paarden door de seizoenen heen goed in conditie te houden verschillen de functies van de paarden per seizoen. Waar ze in de zomer voornamelijk voor de wagen lopen worden ze in de winter soepel en in conditie gehouden door ze dressuurmatig te rijden. “Paarden die goed in hun vel zitten zullen hun werk met veel plezier uitvoeren” is het motto van de stalhouderij en menschool. Dat is ook de reden waarom alle paarden hier het gehele jaar zo veel mogelijk buiten staan op de wei of in de groepspaddock. Van de 30 hectare eigen grond wordt zeven hectare gebruikt voor de eigen paarden en pensionpaarden en wordt er een gedeelte vrijgehouden als zomerweide voor paarden van buitenaf. Het resterende weiland wordt gehooid voor eigen gebruik. Als het weer de weidegang niet toelaat staan alle paarden in grote groepspaddocks buiten. Hier hebben ze sociaal contact en genoeg vrije beweging. Verder zijn de stallen licht en groot en ook daar kunnen de paarden makkelijk contact met elkaar hebben.

De menschool en stalhouderij van Marieke is met zekerheid de bruisende hippische bakermat van Soest te noemen. Met de vriendelijke en professionele benadering van Marieke en haar team wordt elke bezoeker enthousiast voor de mensport! Een veelzijdig en actief bedrijf gelegen in de prachtige omgeving van de Soester polder waar in alle rust iedere bezoeker vertrouwd kan raken met het mennen.   

   

Ledenbijeenkomst Mennen bij Menschool Soest

Speciaal voor de FNRS-bedrijven die zich richten op de mensport organiseert de FNRS een bijeenkomst waarin ervaringen en ideeën met elkaar gedeeld kunnen worden. Een aantal bedrijven hebben zich volledig gespecialiseerd en gericht op de mensport en daarnaast zijn er bedrijven die de mensport aanbieden als nevenactiviteit.

Een bijeenkomst waarin kennis en ervaring de boventoon voeren waardoor men geïnspireerd en geïnformeerd weer huiswaarts gaat. Een mooi moment om elkaar weer te ontmoeten. Deze wordt georganiseerd op de prachtige locatie van Menschool Soest.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 maart 2023 van 10:00 tot 14:00 uur.