Nieuws

Bijscholing Manege Instructeurs

10 januari 2020 | 2 minuten lezen

In het eerste kwartaal van 2020 organiseert de KNHS weer bijscholingen speciaal voor manege instructeurs. De bijeenkomsten worden door het gehele land georganiseerd en hebben allemaal een ander thema dat centraal staat.

26 februari 2020
Ruitersportcentrum Zeewolde in Zeewolde
19.00-21.45 uur

Bijscholing voor manege instructeurs door Barbara Wielders

Thema: Kinderen leren paardrijden

Kinderen leren paardrijden is meer dan aandacht voor de techniek. Je hebt ook te maken met processen die zich op een ander niveau afspelen. Denk maar eens aan (faal) angst, het ontbreken van zelfvertrouwen bij kinderen of prestatiedrang. Of het omgaan met ouders. Ook heel belangrijk zodra je lesgeeft aan kinderen.

En zo zijn er nog vele andere factoren die niets met de techniek van paardrijden te maken hebben, maar alles met de pedagogische benadering van de instructeur en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Herken je deze andere kant van paardrijles geven en wil je meer vaardigheid ontwikkelen hierin? Dan is deze nascholing echt wat voor jou. Je leert hoe je zicht én grip krijgt op de processen die meespelen in het leerproces. Je leert hoe je iets extra’s kunt betekenen voor kinderen in het contact met paarden en pony’s in de reguliere paardrijles.

27 Maart 2020
Manege - Pensionstal De Vier Hoeven  Leusden
19.00 22.00 uur

Bijscholing voor manege instructeurs door Gert Naber

Thema: Variatie in de lessen

Als manege instructeur wil je het beste voor je leerlingen. Je wilt ze beter leren paardrijden maar je wilt ook vooral dat ze plezier hebben in het paardrijden. Naast goed lesgeven is variatie in de lessen daarbij belangrijk. Je kunt je leerlingen bijvoorbeeld motiveren om ook eens een andere discipline te proberen maar er zijn ook andere uitdagende alternatieven om beter te leren paardrijden.

Deze alternatieven  kun je spelenderwijs en laagdrempelig aanbieden. Wat is er allemaal en welke zijn het meest geschikt voor jouw bedrijf.

Je krijgt handvatten bij het voorbereiden en uitvoeren van de lessen en wisselt ervaringen uit. Je kunt weer met veel inspiratie naar huis om het geleerde in praktijk te brengen.

7 april  2020
Ruitersportcentrum Zeewolde in Zeewolde
18.00-21.00 uur

Bijscholing voor manege instructeurs door Marion Schreuder

Thema: didactiek en pedagogiek

Manege instructeur is een vak apart!

Daarom ook bijscholingen "op maat" op de manegebedrijven en toegespitst op de manegelessen

De bijscholing bestaat uit 2 uur didactiek en pedagogiek theorie en 2 uur praktijk in de manege

 

27 april  2020
Akasha School voor Rijkunst in Gassel
19.00-22.00uur

Bijscholing voor manege instructeurs door Anne Muller

Thema : Wat is ‘goed zitten’ en hoe leg je dat uit?

Wat een ruiter niet zou moeten doen, dáár hebben we allemaal best een duidelijk idee over… Niet aan de teugels hangen, niet je hakken optrekken, niet uit balans zitten.

Op deze bijeenkomst gaan we ‘op het droge’ letterlijk aan de slag met ‘de zit’. Praktische handvatten en oefeningen kunnen één op één meegenomen worden naar reguliere of privélessen. Wat is een optimale zit? Waar wijkt deze ruiter af van het functionele beeld? Hoe beoordeel je dat? We leren dat ‘de zit’ zich opbouwt in drie fases. In elke fase komen we standaard ‘zitfouten’ tegen, de ene ruiter doet zus en de andere zit zo. De meest gemaakte fouten zullen besproken en ‘opgelost’ worden. 

Iets niet meer doen is niet gemakkelijk. Wil de ruiter niet luisteren? Jawel, de meeste ruiters zijn namelijk zeer leergierig. Kán de ruiter wellicht niet luisteren? Welke ‘overtuigingen’ of beweegpatronen staan het beter zitten in de weg? We kennen allemaal de ruiter die zegt: ‘Ja maar, ik ben… of: ‘Ik heb…’ of: ‘Mijn fysio zegt…’. Zijn er misschien handige tips waardoor een ruiter iets ineens wel doet, gaat kunnen of plotsklaps begrijpt? 

Algemene informatie:
Inschrijven kan via MijnKNHS. Deelnemers met een KNHS instructeurslicentie krijgen 50 theoriepunten op de basiskwalificatie.
Prijs per bijscholing €30,00

Lid worden?FNRS-bedrijven