Nieuws

Column van een ondernemer: Nico Bezemer

De veranderende maatschappij in relatie tot de verduurzaming van de paardenhouderij

Heeft corona onze levenshouding blijvend veranderd? Ik denk het niet. De mens past zich aan en trekt lessen uit ervaringen; het verleden heeft dat bewezen. Ik denk dat echte ondernemers sterker uit deze periode komen want tegenslagen maken je sterker, creatiever, flexibeler en dwingen je anders naar zaken te kijken, anders te denken, te vernieuwen en te innoveren. Het is dan ook goed om nog eens te kijken naar je bedrijfsplan en om de eerder gemaakte plannen zo nu en dan bij te stellen. Als we kijken naar de tegenslagen is corona een groot begrip geweest het afgelopen jaar. Er zijn echter nog meer grote problemen, die al voor een langere tijd gaande zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de verandering van het klimaat. Het staat zeker in Nederland heel hoog op de politieke agenda.

18 juni 2021 | 2 minuten lezen

Verschillende instanties zijn bezig met het bedenken van nieuwe methodes om de wereld te verduurzamen en zo de klimaatsveranderingen tegen te gaan. Grote thema’s als klimaatbeleid, energietransitie en biodiversiteit bieden kansen, ook voor de paardensector.

Wat kan de paardensector bijdragen aan het verduurzamen

De overgrote meerderheid van onze maatschappij steunt de paardenhouderij, wanneer er aandacht is voor het welzijn van onze paarden. De paardensector is druk bezig om in te spelen op de veranderingen in de maatschappij, waarbij dierenwelzijn en duurzaamheid boven aan het lijstje staan. Het zal niet allemaal tegelijk kunnen en bij heel veel ondernemers zijn de mogelijkheden financieel of qua ruimte beperkt, maar ruimte voor weidegang, voldoende beweging van onze paarden en ruimere stallen hebben een hoge prioriteit. Dit is begrijpelijk, maar ook verduurzaming van onze bedrijven moet hoger op de agenda komen, gezien de veranderingen in onze maatschappij.

Al meerdere ondernemers zijn bezig met het verduurzamen van hun bedrijf. Op dit moment kan het aanleggen van zonnepanelen een bijdrage leveren aan verduurzaming, maar is ook een aantrekkelijke inkomstenbron. Veel paardenhouderijen beschikken over grote stallengebouwen en/of grote binnenrijhallen, waardoor het aantrekkelijk kan zijn zelfvoorzienend te zijn en het overschot aan groene stroom terug te leveren aan het netwerk. Ook het overstappen op ledverlichting wordt al door veel bedrijven opgepakt, waarmee niet alleen energie maar ook geld wordt bespaard.

Naast het overstappen op ledverlichting of zonnepanelen zijn er nog meer mogelijkheden om de bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen. Zo zijn er al diverse elektrische voertuigen en machines beschikbaar. Ook weet ik dat er al collegabedrijven kijken naar de CO2 voetafdruk. In andere woorden de afstand die afgelegd moet worden om het voer, stro of hooi te transporteren naar een bedrijf. Door het aanschaffen van hooi uit de omgeving in plaats van uit het buitenland kan de uitstoot van Co2 worden verminderd.

Voordelen van verduurzamen in de paardensector

Een van de veel voorkomende redenen om niet te verduurzamen zijn de kosten. Het is namelijk een flinke investering, die veel ondernemers niet op kunnen brengen, aangezien het niet hun eerste prioriteit is. Maar op het vlak van verduurzamen zijn er subsidiemogelijkheden. Aangezien de overheid dit onderwerp hoog op de politieke agenda heeft staan, zijn en worden er vaak subsidies beschikbaar gesteld. Wie weet moet u op termijn uw dak vervangen of is het asbestdak versleten. Met een nieuw dak en de investering in zonnepanelen wordt uw pand meer waard en zijn banken eerder bereid mee te financieren. Maar de bereidheid om anders te denken en in te zetten voor verduurzaming is een zaak van een lange adem, maar zeker de moeite waard om in uw bedrijfsvoering op de middellange termijn mee te wegen.

Nico Bezemer, Hippisch Centrum Hoeksche Waard
Bestuurslid FNRS

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop