Nieuws

Paardvriendelijke jaarwisseling

Traditiegetrouw begint na de kerst de vuurwerkverkoop in Nederland. Nog even en dan tellen we gezamenlijk af om (vaak) knallend het nieuwe jaar in te gaan. Maar begint 2020 voor paarden ook zo feestelijk? Vaak is het voor hen een stressvolle en angstige periode. Ondanks het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wil het kabinet geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

27 december 2019 | 1 minuut lezen

Vuurwerkvrije zone om uw paardenbedrijf

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) noemen een algeheel vuurwerkverbod te vergaand, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling gewoon vuurwerk wil blijven afsteken. Zij adviseren gemeentes om zelf te beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones. De meeste zones liggen bij dierenverblijven, verzorgingstehuizen en natuurparken. In diverse gemeentes wordt voor het eerst gewerkt met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Op deze plekken nemen burgers en omwonenden zelf het initiatief om geen vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling. Als hippisch ondernemer kunt u zelf het initiatief opstarten in uw omgeving. Door met elkaar in gesprek te gaan kunt u het begrip vergroten door uit te leggen waarom een vuurwerkvrije zone rondom uw bedrijf wenselijk is.

Maatregelen voor een prettige jaarwisseling

Wordt er in de nabije omgeving van uw bedrijf toch vuurwerk afgestoken? Dan kunt u een aantal maatregelen op uw bedrijf nemen om de jaarwisseling voor uw paarden toch prettig te laten verlopen.

  • Zorg zelf voor rust op en om uw bedrijf. Paarden zijn gewoontedieren, dus behoud uw dagelijkse routine in uw bedrijfsvoering.
  • Zorg ervoor dat paarden die gewend zijn buiten te staan voldoende ruimte hebben om natuurlijk vluchtgedrag te vertonen bij angst. Opsluiten van weidepaarden kan vaak voor meer stress zorgen.
  • Controleer de stallen en directe omgeving extra op veiligheid. Loop omheiningen en stalwanden na. Een paard in paniek kan zich dan nergens aan verwonden.
  • Geef de paarden afleiding rondom de jaarwisseling. Bied ze bijvoorbeeld voldoende ruwvoer aan op verschillende plekken in de stal. Het aanlaten van radio en verlichting tot na de jaarwisseling verzacht het schrikeffect van de lichtflitsen en knallen.
  • Waarborg uw eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling. Een paard in paniek kan vreemde dingen doen. Uw eigen rust reflecteert u ook op uw paard.
  • Heeft u een extreem paniekerig paard? Informeer dan bij uw dierenarts wat u het beste kan doen.
Lid worden?FNRS bedrijven