Nieuws

Minder insectenoverlast door tijdige bestrijding

27 april 2021 | 2 minuten lezen

We kennen het allemaal wel, het eerste voorjaarszonnetje breekt door en aan alle kanten komen insecten tevoorschijn. Op stal kunnen deze insecten voor flink wat overlast zorgen. Niet alleen vliegen en dazen zijn vervelend, ook processierupsen veroorzaken jeuk en irritatie. Insecten kunnen ziektes overbrengen zoals het westnijl-virus, hartworm, manen- en staartexceem en de ziekte van lyme. Daarnaast is het veroorzaken van jeuk en irritatie van de huid bij zowel mensen als paarden is natuurlijk erg vervelend.

Hygiëne op stal steeds belangrijker


Als de coronatijd ons iets heeft geleerd is het wel dat hygiëne belangrijker is dan ooit. Dat geldt natuurlijk ook op paardenbedrijven. Als de stal onder spinnenwebben behangen is, of er telkens vliegen om uw hoofd cirkelen geeft dit geen hygiënische indruk. Paarden die last hebben van insecten gaan schuren of proberen de vliegen weg te slaan, dit kan ook onveilige situaties opleveren. Minder of geen insecten in uw stal kan dus veel voordelen hebben. Er zijn verschillende manieren om insecten te bestrijden. Vliegenspray en dazenvallen worden veel gebruikt door paardeneigenaren. Vliegen leggen graag eitjes op paardenmest, dus het regelmatig verwijderen van mest uit stal en weide is zinvol. 

100% natuurlijk 


Het vinden van een product dat wel effectief insecten bestrijdt maar niet schadelijk is voor mens of dier kan een hele opgave zijn. FNRS-partner Flybusters heeft een product ontwikkeld dat volledig natuurlijk en plantaardig is. Dus geen chemicaliën of synthetische pesticides. Het product is onschadelijk voor mens en dier en stinkt niet.   

Vast systeem in uw stallen 


Om insecten te bestrijden op grotere bedrijven biedt het volautomatische vernevelingssysteem van Flybusters een fijne oplossing. Er kan een systeem aangelegd worden waarbij er leidingen boven de stallen geplaatst worden. Dit kan door middel van een kliksysteem zelf geplaatst worden maar kan ook voor u geïnstalleerd worden. Boven elke stal komt een vernevelaar op ongeveer vier meter hoogte waarmee het natuurlijke bestrijdingsmiddel door de stal verspreid zal worden. De leidingen zitten aangesloten op een vat waar de vloeistof in zit. De frequentie van vernevelen kan met het systeem ingesteld worden. Doordat er regelmatig in de stallen verneveld wordt zie je na korte tijd al dat er minder insecten in de stal te vinden zijn. 

Preventieve bestrijding zorgt voor meer rust


Het weren van insecten op uw stal zal voor meer rust zorgen. Paarden ervaren minder jeuk en stress. Ook voor mensen op stal zal het rustiger zijn. Insectenbestrijding kan het beste gestart worden rond april. Vliegen houden een winterslaap en worden weer actief zodra het warmer wordt buiten. Als de bestrijding tijdig ingezet wordt, krijgen de vliegen geen kans om nieuwe eitjes te leggen. Als het systeem eenmaal geïnstalleerd is hoeft alleen het opslagvat te worden nagevuld als deze leeg is. Omdat insectenplagen kunnen verschillen per regio kunt u een plan op maat laten maken voor uw bedrijf. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) beoordeelt of gewasbeschermingsmiddelen en biociden veilig zijn voor mens, dier en milieu voordat ze worden verkocht. Flybusters heeft als enige in Nederland het registratienummer van het Ctgb voor deze manier van insectenbestrijding en is daarmee dus volledig goedgekeurd om in te zetten op paardenbedrijven.
 

Lid worden?FNRS-bedrijven