Nieuws

Minder mest in de rijbaan door vernieuwd krachtvoer

Veel paarden mesten tijdens het rijden. Als u les aan het geven bent gaat er dan ook aardig wat tijd in het opruimen van de mest zitten. Maar hoe kan het dat paarden zo vaak mesten tijdens beweging? FNRS-partner, Vente paardenvoeding, heeft onderzoek gedaan en introduceert een nieuwe brok, Paardenbrok LS, die mesten tijdens het rijden met 25% tot 35% verminderd.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
14 april 2021 | 2 minuten lezen

Werking van de brok

Het basisrantsoen van een paard bestaat uiteraard uit ruwvoer. Maar om een paard te voorzien van alle vitaminen en mineralen moet dit vaak aangevuld worden met krachtvoer. Een paard dat geen grote prestaties levert maar wel aardig wat uur loopt per week, heeft ongeveer 1,5 kilo basisbrok per dag nodig. Maar als de voedingsstoffen niet goed opgenomen worden door het lichaam, zal het paard deze dus ook weer eerder uitscheidden en zal het paard sneller extra voeding nodig hebben. Doordat de paardenbrok LS de vochthuishouding in de darmen normaliseert hebben de darmen meer tijd om voedingsstoffen uit de brokken en het ruwvoer te halen. Doordat het voer dus minder snel de darm verlaat kan er meer voeding opgenomen worden en hoeft het paard dus minder vaak te mesten tijdens beweging.

Passage in de darm

Gemiddeld genomen is voeding een dag onderweg in het lichaam. Uiteraard kan dit variëren van 18 uur en soms oplopen tot 32 uur. Door de vertragende werking van deze brokken zie je naast de vermindering van de mest in de rijbaan, ook dat de mest binnen een week al anders van samenstelling is. Paarden die makkelijk dunne mest hebben worden vaster op hun mest terwijl paarden die van nature een vaste mest hebben niet nog vastere mest gaan produceren. Stallen blijven droger en dit drukt het stroverbruik in de boxen.

Voordelen

 • Minder mest tijdens het bewegen, dus minder mest in de rijbaan
 • Paarden die moeilijk op gewicht komen, blijven beter op gewicht.
 • De darmen van het paard staan gevuld.
 • Verbeterde darmwerking en gezonde mest.
 • Minder brok nodig door een optimale vertering.
   

Meer voeding uit ruwvoer

Paardenbrok LS zorgt ervoor dat er per paard minder krachtvoer nodig is, omdat ze door de werking van de brok meer voeding uit hun ruwvoer halen. Veel bewegen en hoogwaardige kuil geeft de neiging bij veel paarden om vaker en meer te gaan mesten. Hiermee gaat de voedingswaarde van de eerder ingenomen voeding verloren. Paardenbrok LS zorgt ervoor dat het rantsoen ‘’afgeremd’’ wordt in het lichaam door de vocht balancerende werking. Vente paardenvoeding gebruikt hiervoor zeer specifieke grondstoffen in de brokken. De paarden benutten en verteren het ruwvoer beter. Dit resulteert in minder drang om te mesten tijdens het lopen. De ondernemer zal merken dat er minder mest geschept hoeft te worden uit de rijbaan. Het prijsverschil ten opzichte van ander krachtvoer is snel terugverdiend door de genoemde voordelen die de brokken bieden.

Paardenbrok LS is geschikt voor:

Bedrijven waar de paarden de nodige uren lopen en energierijk kuilvoer nodig hebben, hebben de meeste baat bij dit product. Maar ook bij de volgende problemen biedt het uitkomst:

 • Paarden die veel mesten tijdens het rijden.
 • Paarden die minder vaste mest vertonen.
 • Als er na het mesten nog wat vocht uit de darmen komt.
 • Paarden die een rommelende buik hebben en winderig zijn.
 • Als er veel ruwvoer gevoerd wordt, maar het paard niet dik wil worden.
 • Als er veel ruwvoer gevoerd wordt, maar de darmen niet gevuld staan.

Deze manegehouders probeerden het uit

De ondernemers van Manege Stal Flicka, De Goudse Manege en Manege Hillegom voeren inmiddels naar volle tevredenheid Paardenbrok LS aan hun manegepaarden. Zij merken veel voordelen aan het voeren van dit nieuwe krachtvoer. In een aantal video’s op de website van Vente Paardenvoeding vertellen zij over hun ervaringen.