Nieuws

Column van een ondernemer: Iris Mensink

Profielfoto van Iris Mensink
13 april 2021 | 2 minuten lezen

Scherp blijven op kwaliteit, veiligheid en welzijn

Een aantal weken geleden zijn wij weer gekeurd voor het kwaliteitssysteem, weliswaar een beetje anders dan anders. Niet alleen door de coronamaatregelen maar ook omdat het een ‘dubbele keuring’ betrof. Als pilot werd zowel de nieuwe als de oude keuring toegepast op ons bedrijf door twee verschillende inspecteurs.  Tijdens de vorige keuring een aantal jaar geleden hadden we genoeg punten behaald voor vijf sterren, maar nog geen tweede binnen rijbaan wat toen als basiseis gesteld werd. Inmiddels hebben we een uitbreiding van ons bedrijf gedaan, waardoor we een aantal extra faciliteiten aan ons aanbod hebben toegevoegd. Uiteraard gaan we elke keer opnieuw voor die vijf sterren uitslag omdat dit toch een mooie aanvulling is als bevestiging dat je het bedrijf goed voor elkaar hebt! Je bent altijd bezig met innoveren en verbeteren op het gebied van welzijn, veiligheid en kwaliteit. Dan is het natuurlijk super om dit ook terug te zien in zo’n kwaliteitskeuring.

Nieuw kwaliteitssysteem ingericht op huidige maatschappij

Wat ons opviel is dat bij het oude systeem duidelijk ook punten stonden die mijns inziens minder van toepassing zijn om een kwaliteitsslag te maken op manegebedrijven, maar meer een kwestie van punten sprokkelen was. Opvallend verschil was ook voor de nieuwe keuring de inzage in de administratie met betrekking tot loopuren van de paarden, maximum aantal ruiters in de lessen, management van de paarden, personeelsbeleid etc. Het nieuwe systeem is duidelijk ingericht op de huidige maatschappij en de daarbij horende belangrijke speerpunten als kwaliteit, veiligheid en welzijn die de FNRS met haar bedrijven wil uitstralen. Door deze kwaliteitskeuring kan dit nog makkelijker en breder uitgedragen worden dat men bij een FNRS-bedrijf op de juiste plek is voor het onderkomen van hun paard of voor een gedegen opleiding als ruiter!

Als aanvulling op het kwaliteitsbeleid wil ik nog aangeven dat er soms rekening gehouden kan worden, met bepaalde factoren. Zo hebben we allemaal wel paarden die rustiger op stal staan met minder contact, denk hierbij aan hengsten. Ook met het oog op veiligheid. Daarnaast moet er in de toekomst wel gewaakt gaan worden, dat bepaalde eisen nog wel uitvoerbaar blijven. Als er bepaalde regels nog verder aangescherpt worden, zal het overgrote gedeelte van de ondernemingen niet meer in staat zijn om zich hierop aan te passen.

Blijf met de tijd meegaan

De FNRS heeft een uitgebreid handboek gemaakt voor de kwaliteitskeuring. Dit is een duidelijk overzichtelijk handboek waar je als ondernemer makkelijk veel informatie uit kunt halen om zo een kwaliteitsslag te kunnen maken op jouw bedrijf. De eindbeoordelingsformulieren waren nog een beetje onoverzichtelijk, maar zal een kwestie van wennen zijn na jarenlang het oude formulier bekeken te hebben! Voor hippische bedrijven blijft het belangrijk om met de tijd mee te gaan en je bedrijf zo goed mogelijk te kunnen inrichten op de wensen van de klant en welzijn van de paarden. Ons streven is om op deze manier een gezond en mooi bedrijf te runnen waar we met elkaar op een veilige en verantwoorde manier kunnen genieten van onze fantastische sport.

Iris Mensink,
Manege Zeewolde