Nieuws

Column van een ondernemer: Janco Groot

26 maart 2021 | 1 minuut lezen

Vanaf medio april moeten we onze eigen paarden, en de paarden die bij ons in pension staan, gaan invoeren in het I&R-systeem van de overheid bij Mijn RVO. Voor de meeste paardenhouders is dit systeem nieuw en wellicht zien sommigen er tegenop: extra administratief gedoe en hoe ga ik dit goed bijhouden? Ikzelf ben één van de paardenhouders die wel al ervaring heeft met dit systeem en ben dan ook voorstander dat het nu ook voor de hippische sector verplicht wordt gesteld. Naast de paardenfokkerij, manege en pensionstal houden wij ook 300 fokschapen, deze worden in hetzelfde systeem van de overheid geregistreerd. De identificatie van paarden en schapen verschilt wel van elkaar, maar de registratie werkt precies hetzelfde.

Dierenleed voorkomen

Eigenlijk verbaas ik me erover dat het zo lang heeft geduurd voordat paarden op eenzelfde wijze worden geregistreerd als andere landbouwhuisdieren, want dat zijn paarden immers ook. Door vast te leggen op welke locatie de dieren worden geboren en waar ze tijdens hun leven zijn of zijn geweest, kan bij een uitbraak van ziekte of epidemie sneller en efficiënter door instanties worden gereageerd. Hiermee kan brede verspreiding van een ziekte worden voorkomen en wordt mens en dier veel leed bespaard. Toevallig is de situatie uit Valencia nu een goed voorbeeld hiervan. Nu heeft niemand een idee waar welk paard gestald staat. Met het invoeren van de I&R moet hier meer duidelijkheid in komen.

Registratie is mooi controlemoment

Binnenkort start het invoeren van de paarden in het systeem. Voor onze manege/pensionstal hebben wij al een nieuw UBN-nummer aangevraagd. Het invoeren is eenmalig wel even een klus maar direct een mooi moment om bij alle paarden de identiteit nog eens goed te checken. Zijn alle paspoorten aanwezig en komt het chipnummer overeen met het nummer dat het scanapparaat aangeeft? Als alles eind april is ingevoerd weten we zeker dat het klopt, daarna is het in het systeem hetzelfde als bij schapen: melden van aan- en afvoer en geboortes. Het enige verschil is het registreren van verplaatsingen van korter dan 30 dagen, dat hoeft niet in het systeem van de overheid. Daar moeten we nog iets voor bedenken om ook dit goed bij te houden.

Janco Groot
Bedrijfsleider Manege de Trenshoeve, Berkhout

Lid worden?FNRS-bedrijven