Nieuws

Een fijne jaarwisseling voor uw paarden

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
29 december 2020 | 1 minuut lezen

Nog een paar dagen en dan gaat het nieuwe jaar alweer van start. Waar we allen hopen dat 2021 een jaar wordt waarin we het coronavirus onder controle krijgen, ziet de jaarwisseling door de coronacrisis er ook iets anders uit. We kunnen het nieuwe jaar helaas niet inluiden met een grote groep vrienden of familie, geen frisse nieuwjaarsduik maken en ook geen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Dat laatste is voor de paarden dan misschien een geluk bij een ongeluk.

Vuurwerkverbod voor heel Nederland

Waar er vorig jaar nog gesproken werd over Vuurwerkvrijezones, geldt er dit jaar voor het eerst een vuurwerkverbod voor heel Nederland. In theorie zou dit moeten betekenen dat er dit jaar voor niemand overlast kan worden ervaren door het afsteken van vuurwerk. Helaas is in de praktijk al meerdere malen gebleken dat niet iedereen zich aan de maatregel houdt, waardoor ook dieren weer stress ondervinden van het vuurwerk. Op meerdere plekken in Nederland zijn dit jaar al dieren gewond geraakt door vuurwerk en in Eemnes is er ook al een paard overleden aan de gevolgen van vuurwerk. Het vuurwerkverbod va dit jaar betekent dus helaas niet dat de paarden af zijn van de stress omtrent de jaarwisseling.

Maatregelen voor een stressvrije jaarwisseling

Helaas kunnen we er niet vanuit gaan dat iedereen zich massaal aan het vuurwerkverbod gaat houden. Daarom is het belangrijk om ook dit jaar enkele maatregelen te nemen rondom de jaarwisseling. Met deze maatregelen kunt u de jaarwisseling voor uw paarden toch zo prettig mogelijk laten verlopen.

  • Zorg zelf voor rust op en om uw bedrijf. Paarden zijn gewoontedieren, dus behoud uw dagelijkse routine in uw bedrijfsvoering.
  • Zorg ervoor dat paarden die gewend zijn buiten te staan voldoende ruimte hebben om natuurlijk vluchtgedrag te vertonen bij angst. Opsluiten van weidepaarden kan vaak voor meer stress zorgen.
  • Controleer de stallen en directe omgeving extra op veiligheid. Loop omheiningen en stalwanden na. Een paard in paniek kan zich dan nergens aan verwonden.
  • Geef de paarden afleiding rondom de jaarwisseling. Bied ze bijvoorbeeld voldoende ruwvoer aan op verschillende plekken in de stal. Het aanlaten van radio en verlichting tot na de jaarwisseling verzacht het schrikeffect van de lichtflitsen en knallen.
  • Waarborg uw eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling. Een paard in paniek kan vreemde dingen doen. Uw eigen rust reflecteert u ook op uw paard.
  • Heeft u een extreem paniekerig paard? Informeer dan bij uw dierenarts wat u het beste kan doen.
  • Probeer het maken van een buitenrit te vermijden rond de jaarwisseling