Nieuws

Licht voor welzijn van paard en mens

Het is vroeg donker, kouder en de verlichting staat weer dagelijks aan. In de wintermaanden wordt duidelijk wat licht met u doet, maar vooral wat een gebrek aan licht doet. Licht zorgt dat u prettig kunt werken en draagt bij aan het welzijn van mens en dier. Zo zorgt licht ervoor dat u meer energie heeft, u zich veiliger voelt en alert en fris bent. Een gebrek aan licht kan bij mensen zorgen voor de welbekende winterblues.

26 november 2020 | 2 minuten lezen

Paarden zijn kudde- en vluchtdieren met een hoge sensitiviteit. Zij voelen dan ook snel aan dat er iets afwijkt op stal, of mis is met een soortgenoot.  Goed licht zorgt er voor dat paarden het overzicht kunnen bewaken,  elkaar beter kunnen zien en contact met elkaar kunnen maken. Hierdoor zijn de paarden meer op hun gemak. Gebrek aan licht op stal kan zorgen voor ongewenst gedrag of verveling. Tevens speelt licht in de gezondheid van de dieren een rol. Zo heeft licht een invloed op de hormoonhuishouding, de vachtgroei en de energie van het paard.

Lichte stal zorgt voor tevreden paarden

Zo vertelt Rob Diks van Manege Hilligersberg: “Ons bedrijf is recent verhuisd. Onze paarden stonden eerder, goed verzorgd, in stallen van 3x3 meter met een buitenluik. Op ons nieuwe bedrijf is het op stal heerlijk licht door een combinatie van veel daglicht en helder kunstlicht. Daarnaast hebben de paarden ruimere boxen en kunnen ze vanuit hun stal contact met de andere paarden maken. De combinatie van een frisse, open, lichte stal maakt dat onze paarden er nu nog beter uitzien, meer tevreden en gezelliger zijn.”

    

In de zomermaanden, waarin het langer licht is, kan natuurlijk licht de stallen en rijhal verlichten via transparante oppervlakten zoals ramen, speciale dakplaten, lichtkoepels of luiken. Zodra het vroeger donker wordt moet kunstlicht worden toegevoegd.  Op Manege Hilligersberg is gekozen voor dimbare verlichting van Rofianda in de rijhal zodat tijdens bijvoorbeeld lessen en wedstrijden, er altijd een prettig helder licht zonder schaduwen is, ongeacht de starttijd.
 

Kunstlicht draagt bij aan het werkplezier door:

  • Kunstlicht zorgt voor overzicht en dat geeft een veilig gevoel
  • Een betere kleur onderscheiding waardoor werk in de stallen beter zichtbaar is en eventuele afwijkingen aan de dieren makkelijker kunnen worden gezien
  • Het juiste licht houd je alert en fris, waardoor je na een avond lesgeven niet vermoeid uit de baan stapt
  • Kunstlicht kan vorming van wintervacht verminderen, mits op de juiste manier toegepast

Led en een verminderd aantal armaturen, een duurzame keuze

Miranda van der Stelt – de Jong van Hippisch Centrum Giessenlanderij geniet erg van haar nieuwe Rofianda verlichting. Zo vertelt ze; “Ik heb altijd veel plezier in mijn werk, maar dit is nu wel heel erg mooi helder licht, daar ben ik erg blij mee. Wij zijn altijd vooruitstrevend, continu bezig met wat mooier, sneller, of beter kan. Wij blijven ook investeren en plannen maken voor onze locatie, ondanks de huidige situatie. Het totaalplaatje op het bedrijf moet goed zijn, ik denk dat de klanten dat opvalt’. 

Behalve de voordelen voor welzijn zorgt led-kunstlicht vaak voor een energiebesparing en verminderde onderhoudskosten, omdat de verlichting minder vaak vervangen hoeft te worden.

Richard van Zwienen van de Capelse Manege heeft bij de keuze van de nieuwe verlichting voor een van zijn rijhallen ook zeker gekeken naar duurzaamheid. Zo kan led verlichting en een verminderd aantal benodigde armaturen een duurzaamheidsslag bewerkstelligen. Ook Rob Diks spreekt het erg aan dat hij met een verminderd aantal armaturen, dezelfde lichtintensiteit kon bereiken zonder schaduwen, vlekken of weerkaatsingen in de rijbaan. Zo kon hij bij zijn keuze voor Rofianda, in plaats van 4 rijen armaturen, 2 rijen plaatsen.

Een passend lichtplan voor uw hippische onderneming

Rofianda helpt u graag met een passend lichtplan voor uw hippische onderneming. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Rofianda.

Lid worden?FNRS-bedrijven