Nieuws

Alertheid bij besmettelijke paardenziektes

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
29 oktober 2019 | 2 minuten lezen

De dagen worden weer korter, natter en kouder. Daardoor steken ook weer verschillende paardenziektes de kop op, zoals bijvoorbeeld Droes en Rhinopneumonie. Beide ziektes zijn erg besmettelijk en paarden kunnen hier erg ziek van worden.

Op dit moment kampen verschillende bedrijven in Nederland met deze ziektes. Dit is heel erg vervelend en zorgt voor onzekere situaties. Helaas zijn er ook al paarden op verschillende bedrijven overleden aan het Rhinovirus.

Het is altijd erg belangrijk dat je als ruiter goed op je hygiëne let, echter wanneer deze ziektes heersen is het van groot belang dat je hier extra rekening mee houdt. Zorg ervoor dat je na contact met paarden altijd goed je handen wast en je kleding direct bij thuiskomst wast. Kom je op verschillende locaties waar ze paarden houden, zorg dan dat je nooit dezelfde kleding en hetzelfde schoeisel draagt op de verschillende stallen. Wanneer een paard op een bedrijf staat dat verhoging heeft of verkouden is, vermijd dan zeker een bezoek aan een andere paardenstal. Op deze manier kun je de kans op verspreiding van ziektes zo klein mogelijk houden.

Helaas is op dit moment een van de FNRS-bedrijven hard getroffen door het Rhinovirus. Op Manege Lelystad zijn meerdere paarden ernstig ziek en zijn ook een paar paarden overleden. De manege en haar medewerkers en vrijwilligers vechten elke dag voor de gezondheid van hun paarden en het voortbestaan van het bedrijf. Ook de FNRS ondersteunt het bedrijf waar mogelijk.

Op dit moment is een crowdfunding actie gestart om de manege te helpen bij de vele kosten die zij momenteel maken. Ben je benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken en wat voor gevolgen deze ziekte heeft voor paarden en mensen? Volg Manege Lelystad op Facebook en bekijk hier de crowdfundingactie: https://bit.ly/2PDRmsH