Nieuws

Veilig werken met machines

In de agrarische, hippische en groene sectoren wordt veel met machines gewerkt. Helaas gebeuren er jaarlijks, tijdens het werken met machines, nog teveel ernstige ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop. Geen overbodige luxe dus dat het platform Zero Accidents van 14 t/m 18 september de Veilig op 1-week organiseert.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 september 2020 | 2 minuten lezen

Dit jaar is er in deze week speciaal aandacht voor het veilig werken met machines. De meeste ongelukken in de agrarische en groene sector gebeuren namelijk met machines. 57 procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. De meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen en het schoonmaken van machines.

Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak met de beweegbare delen: de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie. In de meeste gevallen wordt iemand geplet, bekneld of overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.

Doe de Veiligheidsscan

De Veilig op 1-week is een initiatief van het Platform Zero Accidents en wordt gecoördineerd door FNRS-partner Stigas. De deelnemers aan het platform organiseren deze week meerdere activiteiten, zoals een webinar over de risico’s van machines die je zelf aanpast of bouwt. Ook zijn er speciale toolboxen (een soort workshops) over machineveiligheid en er wordt aandacht gevraagd voor het Meldpunt onveilig werk. Op de website is een Veiligheidsscan beschikbaar om te controleren of bij jouw bedrijf veiligheid op 1 staat. Daarna krijg je tips om (minstens) één stap verder te komen. Alle activiteiten staan op de actiepagina van de veilig op 1-week 2020.  

Controleer veiligheid machines vooraf

Wim van den Boomen, namens LTO Nederland werkgeversvoorzitter van Stigas: “Veilig werken met machines begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is er een te veel. En vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet. Zolang er nog dingen misgaan, blijven wij ons onverminderd inspannen voor een veilige werkplek.” Jeroen Brandenburg, namens FNV werknemersvoorzitter van Stigas: “Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken. Daar kan en mag geen discussie meer over zijn. Check daarom voordat het werk begint altijd eerst de veiligheid van de machines. Om ondernemers en medewerkers hierbij te helpen hebben we posters gemaakt. Als iedereen in de sector zich daar vanaf nu aan houdt, is het aantal ongevallen met machines volgend jaar drastisch gedaald. Zo ingewikkeld is het namelijk niet. Het is een kwestie van gewoon doen.”