Nieuws

Anders dan normaal, de ruiterkampen van 2020

De zomervakantie van 2020 zit er weer op. Alle scholen zijn weer begonnen en de meesten mensen zijn weer teruggekeerd van vakantie. Voor velen zag de zomervakantie er dit jaar anders uit dan andere jaren. Vanwege het coronavirus bleven meer mensen in Nederland en gingen in eigen land op zoek naar leuke uitstapjes of vakantieadressen. Dit was bij FNRS-leden ook terug te zien aan het aantal deelnemers aan de ruiterkampen. De ruiterkampen waren over het algemeen volgeboekt en, meer dan in andere jaren, kwamen sommige kinderen zelfs terug voor een tweede week.

8 september 2020 | 2 minuten lezen

Voor u als ondernemer fijn dat het tijdig duidelijk werd dat ruiterkampen doorgang konden vinden, maar misschien heeft u het ook wel als een uitdaging gezien dit jaar. Vanuit de overheid waren er verschillende maatregelen en protocollen opgesteld waar u rekening mee moest houden. Deze extra ‘regels’ maakte het niet eenvoudig om een leuk en origineel ruiterkamp te organiseren.

Manege Groenewoude: "Ondanks corona, toch een groot succes"

Hetty de Koning van Manege Groenewoude vertelt over haar ervaring met de ruiterkampen en de aanpassingen die zij hebben gemaakt vanwege de coronamaatregelen: “Vanwege corona zijn de kampen meer verspreid over het seizoen. Daardoor zijn er kleinere groepjes verdeeld over meerdere weken. Dit beviel goed en de kinderen zijn nog steeds enthousiast over de ponykampen.” Hetty merkt dat de deelnemers socialer en dankbaarder zijn dan voorgaande jaren. “De kinderen zijn blij dat ze toch op kamp konden en namen daardoor de maatregelen voor lief.”
Een andere verandering ten opzichte van eerdere jaren heeft te maken met de betrokkenheid van de ouders tijdens de ponykampen. “Normaal gesproken mogen ouders komen kijken aan het eind van het kamp wat de kinderen geleerd hebben in die week, maar dat ging dit jaar niet. Als alternatief lieten we de kinderen de hele week door filmpjes maken van hun ervaringen. Aan het einde maakten wij hier één grote film van en gaven deze mee aan de kinderen en hun ouders op een USB-stick. Op deze manier kregen de ouders toch een duidelijke indruk van wat hun kinderen geleerd hadden en hoe zij het ponykamp ervaren hadden. Dit vonden de ouders, maar ook de kinderen, heel leuk. Kortom, het was een beetje anders dan anders dit jaar, maar dat maakt het zeker niet minder gezellig en geslaagd.”

Handboek voor een geslaagd ruiterkamp

Vanuit de FNRS wordt elk jaar de ‘Ruiterkampbijeenkomst’ georganiseerd. Deze bijeenkomst is voor alle FNRS-leden die een ruiter- of ponykamp organiseren en behoefte hebben aan het uitwisselen van ideeën, tips en tops. Bent u toe aan iets nieuws voor uw kampen of loopt u tegen bepaalde zaken aan waar u zelf geen oplossing voor ziet? Alles kan besproken worden tijdens deze bijeenkomst. Naar aanleiding van de vorige edities heeft de FNRS, net behulp van haar leden, een handboek Ruiterkampen opgesteld. Dit handboek bevat allerlei handvatten en tips om tot een organisatorisch goed, maar vooral voor de kinderen een leuk, ponykamp te komen. Het handboek is digitaal gratis beschikbaar voor alle FNRS-leden en op te vragen bij de Ondernemersdesk.

Manege Oostmoer: "Ruiterkampbijeenkomst voor sparren en nieuwe ideeën"

De volgende bijeenkomst zal, door de coronamaatregelen, waarschijnlijk digitaal plaatsvinden in november. Wilt u dit jaar deelnemen aan de bijeenkomst? Houd dan de agenda op onze website in de gaten voor de precieze datum. Benieuwd of de bijeenkomst en het handboek wat voor u is? Rowena Koster van Manege Oostmoer was in 2019 aanwezig bij de Ruiterkampenbijeenkomst: “Tijdens de bijeenkomst werd het duidelijk dat online betalen erg vooruitstrevend is bij de betaling van ponykampen. Manege Oostmoer was één van de weinige die de betaling wel al online regelt. Ik vond het fijn om met andere te sparren over ruiterkampen en eens te horen hoe anderen het doen. Het handboek wat daarna is gepubliceerd zorgt ervoor dat er alvast nagedacht kan worden over nieuwe ideeën voor volgende kampen. Bijvoorbeeld het gebruiken van een thema tijdens een ruiterkamp en toevoegen van spelletjes aan ons draaiboek.” Ook bij Manege Oostmoer waren dit jaar de ruiterkampen drukker dan voorgaande jaren. “De ruiterkampen draaien erg goed dit jaar” vertelt Rowena. “We merken dat mensen niet op vakantie gaan en dus andere dingen gaan doen. Sommige ruiters komen zelfs twee keer op kamp deze zomer. Qua organisatie ging het erg goed, de maatregelen zijn natuurlijk veel versoepeld de afgelopen maanden en dat zorgt ervoor dat de kampen goed georganiseerd konden worden. Nu de coronamaatregelen gelden hebben we hiervoor een schema gemaakt, zodat ouders verspreid over de avond komen kijken. Hier is ook veel begrip voor.”

Lid worden?FNRS bedrijven