Nieuws

Wat te doen bij extreme temperaturen?

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
24 juli 2020 | 3 minuten lezen

Het belooft de komende week erg warm te worden in Nederland, er is zelfs grote kans op een landelijke hittegolf. Paarden vinden deze hitte niet fijn en daarom is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

De zomers in Nederland worden niet alleen warmer, maar het mooie weer lijkt zich ook steeds eerder in het jaar al aan te dienen. Vaak kunnen we al vroeg in het voorjaar genieten van temperaturen die rond de 25 graden schommelen met uitschieters naar 30 graden. Het is niet voor niets dat minister Schouten onlangs een nieuw hitteprotocol voor het vervoer van dieren heeft opgesteld.

Aan de hand van dit protocol kwam de Sectorraad Paarden onlangs met een vernieuwde versie van het hitteprotocol voor paarden. Hierin staat onder andere het advies om evenementen met paarden te annuleren wanneer de temperaturen boven de 35 graden uitstijgen.

Wat kunt u op uw bedrijf aan acties te ondernemen wanneer het in Nederland extreem warm wordt? Kunt u het beste uw lessen annuleren of kunt u deze gewoon door laten gaan? De FNRS geeft u een aantal adviezen en tips.

Ideale temperaturen

Paarden voelen zich op hun best wanneer de omgevingstemperatuur zich bevindt tussen de 5 en 25 graden. Tegenwoordig is er in Nederland steeds vaker sprake van extreme temperaturen zowel in de winter als in de zomer. Temperaturen tussen de 30 en 35 graden zijn geen uitzondering meer. Dit houdt in dat het voor paarden vaak te warm is en zij zich niet fijn meer voelen bij deze omgevingstemperaturen. Het is bij dit soort temperaturen daarom van groot belang dat de paarden en pony’s altijd dienen te beschikken over beschutting en voldoende drinkwater.

Paardentransport

De door de NVWA gestelde eisen ten aanzien van transport en extreme weersomstandigheden is uiteraard ook van toepassing voor het transport van paarden. Deze gelden als volgt:

  • Vanaf 27 graden is er intensieve controle door NVWA op veetransport.
  • Vanaf 30 graden is er een verbod op transport langer dan 8 uur. Volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.
  • Vanaf 35 graden is er een verbod op een transport van dieren. Volledig geconditioneerde wagen uitgezonderd.

Mocht u tijdens de warme dagen toch de weg op moeten met een paard, kijk dan altijd of dit op een tijdstip kan waarbij de temperaturen nog goed te doen zijn, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Adviezen omtrent extreme temperaturen

De Sectorraad Paarden heeft gesteld dat bij temperaturen van 35 graden en meer alle evenementen en wedstrijden met paarden geannuleerd dienen te worden. De FNRS verplicht haar leden niet om dit te doen, maar adviseert wel om bij deze temperaturen de geplande wedstrijden en evenementen voor die dag te annuleren.

Alternatieven voor lessen

De FNRS krijgt regelmatig de vraag van ondernemers wat zij met hun lessen kunnen doen wanneer er sprake is van (te) warm weer. Hierbij geeft de FNRS het advies om bij extreme temperaturen, van 35 graden en hoger, de lessen te paard te annuleren en eventueel andere activiteiten te bedenken.

Er zijn veel alternatieven die u kunt organiseren op uw bedrijf in plaats van een les op een paard of pony. Denk bijvoorbeeld aan een zitles met behulp van een flexchair of een gymbal. Of het organiseren van een voltigeles op een houten paard. Op deze manier kunt u de ruiters een alternatief aanbieden waar ze van kunnen leren en plezier aan beleven.

Wilt u toch liever wat met de paarden doen, maar vindt u het te heet voor een actieve les? Laat de ruiters de paarden eens een goede wasbeurt geven, dit is verfrissend voor paard en ruiter! Naast alternatieven die met paardrijden te maken hebben vinden kinderen het vaak ook heel leuk om gewoon op de manege te zijn. U kunt in dit geval ook iets organiseren wat niets met paarden te maken heeft, zoals een spel met waterballonnen of een speurtocht over het bedrijf.

Op deze manier hoeft u niet perse uw lessen volledig te annuleren maar kunt u bij extreme temperaturen toch iets aanbieden wat uw ruiters op uw bedrijf kunnen doen. Heeft u zelf originele ideeën die u aan uw ruiters aanbiedt tijdens extreem weer? Laat het ons weten, dan kunnen wij deze ideeën delen met onze andere leden. Insturen kan naar communicatie@fnrs.nl.