Nieuws

Verkiezing Hippische Docent / Instructeur van het Jaar van start

De verkiezing van de Hippische docent/instructeur van het Jaar is weer van start! De verkiezing wil bijdragen aan de bevordering van goed onderwijs en instructie in de paardensector. Wil je jezelf kandidaat stellen of een instructeur nomineren? Dit kan tot 7 juni via het inschrijfformulier op de website van Stichting HIP. De winnaar ontvangt de ‘HIP Award’ en een bedrag ad € 1.000, dat kan worden besteed aan een vervolg opleiding, stage of andere activiteit.

Profielfoto van Han Aalmans
14 mei 2024 | 2 minuten lezen

De verkiezing is een initiatief van Stichting HIP (Hippische Innovatieve Projecten). De verkiezing wil bijdragen aan de bevordering van goed onderwijs en instructie in de paardensector. Deskundige en inspirerende hippische docenten en instructeurs zijn van essentieel belang voor onze sector. Het is de basis van kwaliteit van de paardensport. De winnaars van de vorige edities, waaronder Solvej Rob, Roos Dyson en Antoinette Diks inspireerde andere instructeurs en docenten om zich voortdurend te blijven bekwamen en ontwikkelen. Veel ruiters en amazones plukken hier de vruchten van.

Wie kan er mee doen?

Elke hippische instructeur, trainer of docent die gecertificeerd is door een, door de overheid erkende, MBO of HBO opleiding of bij een KNHS/ORUN (niveau 3) erkende opleiding heeft, kan hieraan deel nemen.

Beoordeling

Bij de beoordeling van de kandidaten houdt de jury rekening met de omstandigheden in de diverse deelsectoren van de paardensector. De jury bestaat uit:

  • Johan Folmer - voormalig teamleider Onderwijszaken Aeres MBO 
  • Hester Bransen - ruiter, instructeur, docent en voormalig winnaar van de verkiezing
  • Luc Steeghs - springruiter/trainer en voormalig KNHS bondscoach jeugd

Op basis van de informatie die aangeleverd wordt bij de kandidaatstelling, wordt er door de jury een selectie gemaakt. De drie best beoordeelde kandidaten worden in een persoonlijk gesprek getoetst op hun kennis en vaardigheden. Op basis van deze bevindingen wijst de jury de winnaar aan.

De criteria

De jury beoordeelt de docent/instructeur aan de hand van de navolgende criteria:

  • Passie voor het vak
  • Kennis en kunde van het paard, de paardensport en/of de paardensector
  • Vermogen om studenten/leerlingen te inspireren en te motiveren, didactisch inzicht
  • Openstelling voor innovatieve ontwikkelingen in de hippische educatie
  • Visie op hippisch onderwijs en aandacht voor kwaliteitsverbetering
  • Toont initiatieven tot persoonlijke ontwikkeling
  • Is werkzaam voor een erkende hippische opleiding, en/of in het bezit van een erkend instructeursdiploma, zoals geformuleerd bij de voorwaarden 

Award

De winnaar ontvangt de ‘HIP Award’, alsmede een bedrag ad € 1.000, dat in overleg met Stichting HIP kan worden besteed aan een vervolg opleiding, stage of andere activiteit die ten goede komt aan de kennisverbreding of persoonlijke ontwikkeling van de winnende docent/instructeur.

Stichting HIP

De Stichting Hippische Innovatieve Projecten (HIP) is een samenwerkingsverband tussen het hippische bedrijfsleven, het onderwijs en de sport. De Stichting is op 16 maart 2004 opgericht als een Stichting met een ideëel uitgangspunt. Het beoogt een kwalitatieve verbetering van de paardensector en bevordering van het hippisch ondernemerschap.

Aanmelden

Een docent en/of instructeur kan zichzelf aanmelden voor de verkiezing óf door iemand voorgedragen worden. Voor verdere informatie vind je hier het reglement van de ‘Verkiezing Hippische Docent / Instructeur van het Jaar 2024’. Via de volgende link kun je direct inschrijven middels het online inschrijfformulier. Let op: dit kan tot 7 juni a.s.