Nieuws

Inspecteurs van de FNRS: wisseling van de wacht 

Veel FNRS-leden hebben de afgelopen jaren wel eens bezoek gehad van Martin Eeken. Als FNRS-inspecteur rijdt hij al 30 jaar door Nederland om hippische bedrijven te keuren. Binnenkort neemt Martin afscheid van de FNRS en draagt hij het stokje over aan de nieuwe inspecteur Elbert Koelewijn.  

Profielfoto van Frederieke Verhaar
8 mei 2024 | 2 minuten lezen

Martin: “Goede verbeterslag bij hippische ondernemers” 

Martin blikt terug op de afgelopen 30 jaar als inspecteur. “Ik heb het keuringssysteem in de jaren volop zien ontwikkelen. Waar voorheen de accommodatie leidend was, werd er gaandeweg ook steeds meer aandacht besteed aan het management van hippische bedrijven. Het werd met recht een kwaliteitskeuring, want ondernemers kregen daardoor een veel beter en completer beeld van hoe zij ervoor staan met hun bedrijf. Door het toevoegen van de welzijnseisen is dit plaatje nu wel compleet. Een bedrijf wordt echt van A tot Z door de inspecteur samen met de ondernemer doorgenomen. Ik ben de afgelopen jaren daarom naast inspecteur vaak ook adviseur geweest, want voor ondernemers is de keuring ook een moment om zelf hun bedrijf eens goed onder de loep te nemen. Ze ontvangen na afloop een keuringsrapport met beoordeling en eventuele verbeterpunten. Wat mij is opgevallen is dat veel bedrijven moeite hebben om te voldoen aan de minimale wettelijke eisen zoals het hebben van een RI&E. Ik wijs ze daarop en leg de risico's uit. Ook vind ik het onvoorstelbaar dat er nog bedrijven zijn die zonder overeenkomsten werken. Gelukkig controleert de FNRS daar ook op en maken we ondernemers hier bewust van.  

Ik heb in de loop der jaren natuurlijk veel bedrijven bezocht en vind het mooi om te zien dat ondernemers zo vindingrijk zijn om binnen de mogelijkheden van hun bedrijf te blijven ontwikkelen. Als inspecteur geven we ze handvatten om hun onderneming toekomstbestendig te houden. Door de veranderingen in het keuringssysteem is er een goede verbeterslag ingezet bij hippische ondernemers. Daarin lopen FNRS-bedrijven wel duidelijk voorop! Ik heb me altijd met veel plezier ingezet als inspecteur voor de FNRS en ben blij dat ik kon bijdragen aan de ontwikkeling van de professionaliteit van hippische bedrijven.” 

Elbert: “Onderscheiden op professionaliteit” 

Elbert neemt binnenkort het stokje over van Martin. Met zijn achtergrond als hippisch ondernemer, instructeur én docent in het hippisch onderwijs is hij een waardevolle aanwinst als inspecteur voor de FNRS. Elbert: “Ik zie dat de sector al een tijd onder een vergrootglas ligt. Daardoor is het voor hippische ondernemers steeds belangrijker om zich te kunnen onderscheiden door aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. Daarmee toon je aan dat je het goed voor elkaar hebt voor klanten, paarden, personeel maar ook voor jezelf als ondernemer. We moeten focussen op professioneel ondernemen en zorgen dat de buitenwereld positief naar onze sector blijft kijken. 

Ondernemers krijgen met steeds meer wet- en regelgeving te maken. We moeten samen proactief ervoor zorgen dat de kwaliteit in onze sector hoog blijft om onrealistische eisen vanuit bijvoorbeeld de overheid te voorkomen. Het FNRS-kwaliteitsbeleid kan hier een belangrijke rol in spelen. FNRS-ondernemers onderscheiden zich hiermee al duidelijk omdat ze kunnen aantonen professioneel te ondernemen. Het is belangrijk om dit serieus samen op te pakken. 

Ik wil als inspecteur straks niet met een wijzende vinger rondlopen op bedrijven, maar juist constructief met een adviserende rol ondernemers verder helpen. Het is ons gezamenlijk belang en daar ondersteun ik graag bij. Ik word er enthousiast van als kinderen zich door paardrijden kunnen ontwikkelen. Zij zijn de toekomst van onze sector, dat wil ik graag behouden.”