Nieuwsbericht

Onderscheiden met goed opgeleide instructie

Het vinden van goed opgeleid en gemotiveerd personeel is niet altijd even gemakkelijk. Het aantal openstaande vacatures voor gemotiveerde instructeurs is erg hoog. Het alternatief is natuurlijk om medewerkers te vinden die graag instructeur willen worden en die wellicht al enige tijd werkzaam zijn op een manege. De KNHS biedt vanaf 2019 in samenwerking met de FNRS specifieke manege instructeursopleidingen aan, waarbij ervaren ondernemers betrokken zijn bij het samenstellen van de inhoud. De opleiding wordt in verkorte vorm aangeboden waarbij de cursisten de opleiding binnen het manegebedrijf krijgen of in een vorm waarbij van 20 cursusavonden in een groep van maximaal 12 deelnemers.

15 juli 2020 | 2 minuten lezen

Opleiding Aspirant Manege Instructeur legt basis in praktijk

De opleiding Aspirant Manege Instructeur opleiding is dé basisopleiding voor iedereen die in een manegebedrijf aan de slag wil als instructeur. Het doel van deze opleiding is om een basis te leggen waarbij de kandidaat, na het behalen van het diploma, direct aan de slag kan gaan in de praktijk

Na deze opleiding is de kandidaat in staat om lessen te kunnen geven die aansluiten op de KNHS FNRS Ruiteropleiding "Brons". Ook het organiseren en begeleiden van manegeactiviteiten zoals poetslessen, ruiterkampen en kinderfeestjes op de manege zijn onderdeel van de opleiding. Daarnaast is deze opleiding uitstekend geschikt voor kandidaten die kennis willen maken met het instructeursvak of graag een aantal uren in de week willen lesgeven aan beginnende groepen. De instructeurs worden opgeleid om les te geven aan startende kinderen en beginnende ruiters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de ervaring van een instructeur die minimaal niveau 3 heeft en die de lessen vakinhoudelijk samenstelt.

Doorstromen naar Manege Instructeur Basissport voor zelfstandig lesgeven

Na het behalen van het diploma Aspirant Instructeur kunnen kandidaten die op alle examenonderdelen minimaal een 7 hebben behaald doorstromen naar de opleiding Manege Instructeur Basissport. In deze opleiding kan de aankomende Basisinstructeur zelfstandig lesgeven en wellicht meer taken op zich nemen op de manege. De opleiding vindt plaats op het  FNRS-manegebedrijf zelf. De ondernemer of een instructeur op de bedrijf met minimaal opleidingsniveau 4 speelt daarbij een belangrijke rol.

Naast het lesgeven is ondernemerschap en klantgerichtheid een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er zijn vijf centrale bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken in de opleiding opgenomen waarbij diverse thema’s aandacht krijgen. Zo is er bijvoorbeeld in de lesstof didactiek extra aandacht voor het lesgeven aan verschillende leeftijdsgroepen en dan met name het lesgeven aan kinderen.

Onderscheiden met goed opgeleide instructie

De opleiding Aspirant Manege Instructeur is in februari 2019 voor het eerst gestart. In het eerste jaar waren er ruim 60 cursisten. Het slagingspercentage was hoog wat aangeeft dat de manegehouder zijn taak als opleider serieus heeft opgepakt. Van het aantal geslaagde aspirant instructeurs zijn er echter nog maar enkelen doorgestroomd naar de opleiding Basis Instructeur. Volgens Gert Naber, teammanager KNHS-Academy, is de doorstroom echter wel belangrijk. “De opleiding Aspirant Instructeur is echt nog maar het begin. Pas als je Instructeur Basissport bent mag je zelfstandig lesgeven. Het is voor manegebedrijven belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Goed opgeleide instructie is immers je visitekaartje als manege en iets waarmee je je als FNRS-bedrijf kunt onderscheiden.”

Inschrijving opleiding Aspirant Manege Instructeur opent najaar 2020

Heeft u werknemers in dienst met ambitie om te leren lesgeven en ruiters de eerste beginselen van het paardrijden bij te brengen? Kunt u hulp gebruiken bij het organiseren van activiteiten op uw manege? En heeft u een geschikte kandidaat die in de toekomst door kan stromen naar de opleiding Instructeur Basissport om zelfstandig les te kunnen geven? Dan biedt de opleiding Aspirant Manege Instructeur uitkomst.  

Begin 2021 start er weer een Aspirant Manege Instructeursopleiding. Vanaf dit najaar opent de inschrijving hiervoor.

Meer informatie over de Aspirant Manege Opleiding is hier te vinden.

Meer informatie over de opleiding Instructeur Basissport Manege vind u hier.

Heeft u vragen over deze opleiding? Stuur dan een e-mail naar academy@knhs.nl

Lid worden?FNRS bedrijven