Nieuws

Zonlicht verlaagt stress bij paarden

Het lichtniveau in stallen en trainingsfaciliteiten heeft veel effect op het gedrag van paarden. Een laag lichtniveau lijkt een rustige en kalmerende omgeving te creëren, maar een paard is een vluchtdier en heeft voldoende licht nodig om de omgeving in te schatten.   

Profielfoto van Frederieke Verhaar
16 april 2024 | 1 minuut lezen

Zonlicht ledlampen zorgen voor minder stress in stal 

Door vol spectrum zonlicht ledverlichting in stallen toe te passen zijn paarden rustiger en vertonen minder stress. Tijdens een proefopstelling heeft FNRS-partner Rofianda bij de Grandprix-paarden op Academy Bartels door observaties vastgesteld, en aan de hand van bloedmonsters aangetoond, dat de hoeveelheid stresshormonen daalde. Vol spectrumzonlicht ledlampen stralen, in tegenstelling tot conventionele ledverlichting die een piek in het blauwe spectrum kennen en een dal in het groene deel, letterlijk het volle spectrum van de zon uit. Ook de hoeveelheid verlichting draagt bij aan een lager stressniveau. Paarden kunnen in hogere lichtomstandigheden hun omgeving beter in de gaten houden. Ook is tijdens een proef bij Egyptische Arabieren in Nederland bewezen dat paarden die aan minimaal 16 uur daglicht, bijvoorbeeld door zonlicht ledverlichting, blootgesteld worden makkelijker drachtig worden.   

Lichtsterke en energieverbruik aanpasbaar 

Rofianda is specialist op het gebied van verlichting voor hippische accommodaties. Zij werken met een armatuur die in zowel kleur (4000/5000/6500K) als vermogen (20W tot 80W)  instelbaar is. Hierdoor is dus lichtsterkte en energieverbruik aanpasbaar. K staat voor Kelvin en staat voor lichtkleur; een lage K staat voor een warmere/gelere lichtkleur, bij een hogere K wordt de lichtkleur witter/koeler. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een 5000K kleur, ook wel fotografisch daglicht genoemd.

Tijdelijk 25% korting op armatuur LTU-EC 

Bij de aanschaf van het armatuur LTU-EC  standaard armatuur voor rijhallen, ontvangen hippische ondernemers tijdelijk 25% korting. Voor deze actie geldt: zolang de voorraad strekt, op = op. Rofianda levert kwaliteit en service op maat, en blijft werken aan duurzaamheid en innovatie.

Rofianda maakt graag vrijblijvend een inventarisatie en een lichtplan van uw accommodatie. FNRS-leden ontvangen altijd 15% korting op alle producten. Op deze manier is het verduurzamen van verlichting een interessante keuze. Neem contact op met Rofianda voor meer informatie.