Nieuws

NK Springen Manegeruiters: "Ze maken er een feestje van"

De regiofinales en halve finale van het NK Springen Manegeruiters zitten erop en de finale op 24 maart is aanstaande. Het enthousiasme van deelnemers en de wijze waarop zij toeleven naar de wedstrijden en deze vervolgens beleven, leveren mooie verhalen op. Manegehouders en ruiters, waaronder drie finalisten, delen hun ervaringen in de laatste editie van de Paard & Sport.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
20 maart 2024 | 4 minuten lezen

"We willen graag vaker meedoen"

“Rayna is zo enthousiast en springt zo leuk met de pony, dus misschien is het wel leuk als ze meedoet aan de springcompetitie.” Zo klonken enkele maanden terug de woorden van Nicole Hoogduin, eigenaresse van Manege VarioHippiQue uit Velsen-Zuid. Zo gezegd, zo gedaan. De dertienjarige Rayna Busing nam als enige ruiter van VarioHippiQue deel aan het NK Springen voor Manegeruiters en behaalde een 100%-score voor haar manege. Met haar leasepony Dropshot stoomde ze vanuit de regiofinale en halve finale door naar de eindstrijd op het Nationaal Hippisch Centrum. Na afloop van de halve finale deelt de jonge Rayna haar enthousiasme én ambities met ons: “Het was superleuk om te ervaren! Het parcours vond ik heel fijn om te springen. Drop deed het erg goed en we zijn dus door naar de finale van de S60! Mijn uiteindelijke doel is om mee te doen aan hogere springwedstrijden. Thuis spring ik al wat hoger, maar dit was onze eerste echte wedstrijd. Daarom spring ik nu wat lager om goed te oefenen en ervaring op te doen.”
Edith Sluis, bedrijfsleider bij VarioHippiQue vertelt: “Dit was de eerste keer dat we meededen met deze competitie. Dit initiatief komt van de eigenaresse, Nicole. Wij hebben eigenlijk niet zoveel springpaarden en het springen is bij ons niet heel groot, maar we vonden het leuk en interessant om te proberen. Voor ons was het een mooie gelegenheid om te kijken hoe het werkt en of het iets is om in de toekomst vaker te doen. En dat willen we zeker! Ik vind het leuk en goed georganiseerd. Er zijn veel enthousiaste mensen en je kunt over van alles wat vragen, want iedereen is vriendelijk. Tijdens de halve finale was er een mascotte aanwezig en de kinderen vonden dat hartstikke leuk. Ze maakten er echt een feestje van!”  

"Er zijn hechte vriendschappen ontstaan"

Manege De Bongerd uit Glimmen, provincie Groningen, doet ook voor de eerste keer mee aan het NK Springen Manegeruiters. De lange rit van meer dan twee uur naar de halve finale bij Stal Groenendaal in Bunschoten was niet voor niets. Maar liefst vier deelnemers van De Bongerd plaatsten zich voor de finale. Karin Bloem, eigenaresse van de Groningse manege, vertelt: “We hebben eerst een selectiewedstrijd gehouden, waarbij we acht deelnemers selecteerden, plus twee reserves. We trainden iedere week en soms wel vaker in een week. Daardoor werd het een hecht groepje. Het zijn echt vriendinnen van elkaar geworden. Er zijn er vier door naar de finale, maar ze zullen alle tien aanwezig zijn in Ermelo om elkaar aan te moedigen.”
Eén van de amazones die Manege De Bongerd in de eindstrijd vertegenwoordigt, is de achttienjarige Skylar Del Grosso. Samen met het paard Be sprong zij een mooi, ontspannen rondje in de S80 klasse. “Voor het paard waar ik opzat, was ontspanning erg belangrijk. Hoe meer ontspannen je op hem rijdt, hoe fijner hij op je reageert. Ik kreeg als commentaar dat de wissels wat vloeiender mochten. Naarmate ik verder door het parcours kwam, ging dit steeds makkelijker, omdat ik zelf meer ontspande. Ik kon er echt van genieten”, vertelt Skylar enthousiast. In haar ogen vormt deze competitie een mooie en leerzame ervaring. “Het was erg gezellig en er zijn hechte vriendschappen ontstaan. Vriendinnen van het team zijn ook allemaal komen kijken en kwamen met de trein naar Bunschoten. We zijn een hele hechte manege!”

"Het is een bevestiging van je werk"

Hippisch Centrum Boekend uit Venlo doet al een aantal jaar mee aan de competitie en is een van de weinige deelnemers uit het zuiden van het land, met ook nog eens vier ruiters in de finale. Eigenaar Paul Leunissen deelt zijn enthousiasme: “Het is leuk dat de kinderen deel kunnen nemen aan een competitie waar ze niet alleen onderling tegen elkaar rijden, maar ook tegen andere bedrijven.” Hij hoopt daarom dat meer FNRS-bedrijven in de regio Limburg gaan meedoen. “Het is mooi voor de ruiters, maar ook voor het ruitersportcentrum om zo naar buiten te treden. Het laat zien hoe je de ruiters hebt opgeleid en is een bevestiging van je werk.” 
Een van de vier finalisten van HC Boekend is de twaalfjarige Celia Jennisrens. Zij rijdt inmiddels vierenhalf jaar en heeft zich met de pony Tornado knap weten te plaatsen voor de S40 eindstrijd. “De halve finale was erg leuk om te rijden. Ik vond zelf dat het ook best goed ging, want ik neem voor het eerst deel aan deze competitie. Tornado liep fijn, het parcours was goed te rijden en ik kon mijn lijnen goed uitrijden. Het klikt goed tussen mij en deze pony”, aldus Celia, die nog wat redenen geeft om deel te nemen aan dit NK: “Het is leuk dat je met zijn allen aanwezig bent en erg gezellig. Ik heb ook veel geleerd, omdat ik tijdens de trainingen op verschillende pony’s sprong.”

NK Springen Manegeruiters

De FNRS en KNHS zijn sinds 2016 Partners in Paardrijden (PIP) en organiseren vanuit die samenwerking onder meer competities speciaal voor manegeruiters. Hieronder valt het NK Springen Manegeruiters (voorheen FNRS-KNHS Springcompetitie). De insteek van deze competitie is talentontwikkeling en plezier binnen de manegesport bevorderen. Eind januari 2024 gingen de regiofinales van start, verdeeld over vier plekken in het land. Deze werden gevolgd door de halve finale op 3 maart bij Stal Groenendaal in Bunschoten. De finale is op 24 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Er wordt gereden in de categorieën S40, S60 en S80. De top twintig in elke categorie is nog in de strijd voor de felbegeerde titel ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’.

Tijdens de halve finale wordt door de deelnemende ruitersportcentra ook gestreden om de titel ‘Best-springend Ruitersportcentrum’. Ruitersportcentra met minimaal vier ruiters in minimaal twee categorieën maken kans op deze titel én de daaraan verbonden wisselbeker. Welk ruitersportcentrum de beker in 2024 mee naar huis mag nemen, wordt in de finale bekendgemaakt.

Dit artikel verscheen onlangs in de eerste editie van de Paard & Sport 2024. Lees het complete artikel via deze link