Nieuws

Fiscaal voordeel voor hippische ondernemer met Maatlat Duurzame Veehouderij

Ben je als hippisch ondernemer van plan om op jouw bedrijf nieuw te gaan bouwen of om te gaan verbouwen? Dan kan het interessant zijn om te kijken of je dit kan doen volgens de certificering van de Maatlaat Duurzame Veehouderij (MDV) om zo fiscaal voordeel te behalen op de (ver)bouw van de rijhal, stapmolen, solarium, mestopslag en/of voersilo’s.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
23 februari 2024 | 1 minuut lezen

Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel heb je het certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij nodig. Dit certificaat is sinds 2022 opgesteld door Stichting Milieukeur (SMK) en beschikbaar voor hippische bedrijven. Door het certificaat te behalen betekent het dat jouw hippische accommodatie een lagere milieubelasting heeft, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn, en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de hippische sector.

Deelnemen aan fiscale regelingen

Wanneer jouw hippische accommodatie de (voorlopige) certificering heeft, kun je deelnemen aan de fiscale regelingen van de MIA en de Vamil. Via de MIA kan maximaal 45% van het investeringsbedrag in mindering worden gebracht op je investeringsaftrek, je betaalt dan minder belasting. Via de Vamil kan maximaal 75% van de investeringskosten afschrijven, je kunt dan in een lager belastingpercentage terecht komen.

Stappenplan om in aanmerking te komen

Voor de MDV is het een eis om aan een aantal verplichte punten per criteria te komen. Het MDV kent zeven criteriapunten: Ammoniak, Dierenwelzijn, Diergezondheid, Klimaat, Fijnstof, Bedrijf & Omgeving en Brandveiligheid. Hoe dit verrekend wordt, staat in een stappenplan uitgelegd. Benieuwd of je in aanmerking komt voor fiscaal voordeel met een certificaat Maatlat Duurzame Veehouderij? Bekijk dan via onderstaande link, exclusief voor FNRS-leden, het stappenplan.

 

Bekijk het stappenplan MDV