Nieuws

Veel nieuwe ervaringen op regiofinale NK Springen Manegeruiters

Vandaag stond in Blokker op Manege de Eenhoorn de laatste regiofinale van het “Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiters” op de agenda. Op deze mooie manege was een uitdagend parcours uitgezet voor alle deelnemende ruiters. De spanning was te voelen want deze regiofinale was tevens de laatste mogelijkheid om een ticket voor de halve finale te machtigen. Ruiters streden in drie verschillende categorieën S40, S60 en S80. De professionele juryleden konden mooie punten kwijt op onderdelen zoals wijze van rijden, houding en zit, binnenkomen, groeten en algehele verzorging.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
4 februari 2024 | 8 minuten lezen

Voor iedere categorie geldt dat alleen de hoogstgeplaatste deelnemers doorgaan naar de landelijke halve finale op 3 maart bij Stal Groenendaal in Bunschoten. Vanuit de halve finale gaan alleen de beste ruiters door naar de grote finale op 24 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo waar er gestreden zal worden om de titel ‘Nederlands Kampioen Springen Manegeruiter 2024’. Het ruitersportcentrum wat tijdens de finale het beste presteert, maakt ook nog eens kans op de titel ‘Best springend Ruitersportcentrum van het jaar’. 

Drie debutanten

Tijdens deze regiofinale kwamen maar liefst drie ruitersportcentra voor het eerst aan de start met hun ruiters. RSC de Schimmelkroft, VarioHippiQue en Ponyclub Zuidoost Beemster debuteerden en hadden gelijk de smaak goed te pakken. Martin Huitema van RSC de Schimmelkroft vertelt: “We wilden het springen voor manegeruiters wat meer leven inblazen op ons bedrijf. Het was duidelijk gelijk populair, want er wilden veel ruiters meedoen. Normaal gesproken vinden de activiteiten voor manegeruiters altijd op ons bedrijf plaats, maar door hier aan deel te nemen is het ook erg leuk om met de manegeruiters en -paarden op pad te gaan. De ruiters leren dat er vaak wel wat meer bij komt kijken om op ander terrein te rijden.” Manegeruiter Fleur rijdt bij de Schimmelkroft: “We bereiden samen alles voor. We vullen de hooinetten, wassen de paarden en laden de vrachtwagen in. Van te voren trainen het springen extra in springlessen en ik heb me namens een springwedstrijd voor deze regiofinale kunnen kwalificeren, heel erg leuk!”

VarioHippiQue is enthousiast gemaakt door ruiter Rayna. Zij zag de springcompetitie voorbij komen en heeft instructrice Edith overgehaald om mee te mogen doen. Edith: “Het is een ontzettend leuk evenement, goed georganiseerd en de communicatie vooraf was duidelijk. Het is een leerzame ervaring voor Rayna. We weten nu hoe het er aan toe gaan en kunnen komend jaar kijken of we meer ruiters enthousiast kunnen krijgen om mee te doen bij de volgende editie.

Ponyclub Zuidoost Beemster heeft een van de weinige mannelijke kandidaten meegenomen en deden vandaag ook voor het eerst mee. Max, ruiter bij Ponyclub Zuidoost Beemster: “Ik heb vandaag heel veel geleerd. Ik kreeg naderhand waardevolle tips waar ik gelijk thuis mee aan de slag kan.” Marjolein, instructrice bij de Ponyclub ziet veel meerwaarde in deelname aan de competitie: “Het een hele leuke ervaring voor de ruiters. Ze krijgen gelijk feedback na het parcours en door naar andere te kijken is het voor iedereen een leerzame dag. Het is heel laagdrempelig en de sfeer is ontzettend goed. We overwegen zeker volgend jaar weer mee te doen.”

Deelnemers van het eerste uur

Naast deze debutanten waren er ook twee deelnemende bedrijven met al veel ervaring met deze springcompetitie. Ruitersportcentrum Ermelo, een deelnemer van het eerste uur en Stal Groendaal die met maar liefst 18 ruiters deelnam in Blokker.

Lieke van Velzen, instructeur bij RSC Ermelo: “We doen al 10 jaar mee met de springcompetitie. Het teamgevoel wat er ontstaat door hieraan deel te nemen is geweldig. Het is leuk om hier samen naar toe te werken en samen op pad te gaan. Iedereen doet mee voor de lol, dat is het belangrijkste.” Zoë, ruiter bij RSC Ermelo: “Ik moest vanochtend al op 5.00 uur opstaan. Ik vond het wel spannend, maar het ging heel goed vandaag!”

Stal Groenendaal pakt de voorbereiding ook serieus aan. Natasha Smit, instructrice bij Stal Groenendaal vertelt: “De manegeruiters zijn onze kweekvijver voor de sport. Elk jaar hebben we een nieuwe groep ruiters in de S80 want daarna stromen ze vaak door naar de KNHS-wedstijden. Ze gaan dan met onze sportpaarden, die in de manege lopen, door. Vaak maken ze dan onderdeel uit van het TTG (Talententeam Groenendaal). We zijn al gewend elke week met manegeruiters op pad te gaan, maar de springcompetitie is altijd wel bijzonder. De titel van het ‘NK Springen Manegeruiters’ maakt het wel bijzonder en geeft het wat meer allure. We hebben twee jaar op rij de titel ‘Best Spring Ruitersportcentrum gewonnen, dus dit jaar gaan we natuurlijk voor die derde zeg!

Uitslag S40

1

Yana Bonneveld

Stal Groenendaal

84,8

2

Yealle de Graaf

Stal Groenendaal

84,6

3

Raven Ambrosius

Rsc Ermelo

83,9

4

Amélie Pas

Stal Groenendaal

83,8

5

Lyndi de Vries

Manege Beukers

82,2

6

Tess Grossman

Stal Hoogwoud

80,5

7

Emily Swalue

Manege de Eenhoorn

79,9

8

Johanna van Halteren

Stal Groenendaal

79,5

9

Tess Boddeman

Manege Beukers

79,4

10

Emma Kramer

Manege de Eenhoorn

78,1

11

Hailey Blaauw

Manege de Eenhoorn

77,5

12

Bente van Pruissen

Manege Beukers

77,5

 

Uitslag S60

1

Sophie Thoben

Stal Groenendaal

86,5

2

Isabelle Benning

Manege de Eenhoorn

83,2

3

Jente Christ

Stal Groenendaal

83

4

Beliane Ruizendaal

Stal Groenendaal

82,5

5

Nikki Trousselot

Manege Beukers

82

6

Laura Vossen

Manege de Eenhoorn

79,9

7

Emma de Haan

Stal Groenendaal

79,4

8

Lieke van der Loo

Manege Beukers

79

9

Melissa de Jong

Manege Beukers

78,7

10

Saranne van Werven

Rsc Ermelo

78,6

11

Rayna Busing

VarioHippiQue

78,4

12

Fréderique Hoekstra

Manege de Eenhoorn

77,6

 

 

Uitslag S80

1

Eva Hollegien

Stal Groenendaal

81,5

2

Ayesha Pons

Stal Groenendaal

80,7

3

Mara Kortekaas

Manege Beukers

80,7

4

Loïs Eijbergen

Stal Groenendaal

80,3

5

Lotte Spoolder

Manege Beukers

80

6

Sam Verburg

Manege de Eenhoorn

79,2

7

Helena Koknel

Manege de Eenhoorn

79,2

8

Noa van Mansom

Manege de Eenhoorn

77,3

9

Julie Faase

Stal Groenendaal

77

10

Josefine Dupon

Manege de Eenhoorn

76,7

 

Landelijk erepodium

Na circa 20 jaar FNRS/KNHS Springcompetitie is er vanaf 2024 de naam “Nederlands Kampioenschap” aan toegevoegd. Daarmee wordt voor de deelnemende manegeruiters een landelijk erepodium geboden, net als voor de ruiters in de topsport. Winnaars van de competities mogen zich vanaf 2024 dan ‘FNRS-KNHS Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’ noemen.

Wesley Mulder ambassadeur 'NK Springen Manegeruiters'

Internationale springruiter Wesley Mulder zet zich in 2024 in als ambassadeur van het ‘Nederlands Kampioenschap Springen Manegeruiter’. Ooit begonnen op Manege en Pensionstal Pothoven nabij Apeldoorn heeft hij inmiddels zijn weg gevonden in de internationale spring- en dressuursport. Een echte vakman die de manegesport een warm hart toedraagt en zich hier graag voor inzet. Wesley: “Er mag meer erkenning en waardering komen voor de manegesport, want het behalen van een kampioenschap met beperkte trainingsuren gaat niet zonder inzet en een goede dosis ruitergevoel. Ik zet me hier dan ook graag voor in!"

Locaties en data 

Kom de deelnemers aanmoedigen tijdens de halve finale en/of het Nederlands Kampioenschap en maak deze mooie wedstrijd van dichtbij mee! We zien je graag op één van onderstaande locaties & datums!

Halve finale

Zondag 3 maart 2024: Stal Groenendaal in Bunschoten-Spakenburg

Nederlands Kampioenschap (finale)

Zondag 24 maart 2024: Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo