Nieuws

Belangenbehartiging uitgelegd

Een van de meest gehoorde argumenten om lid te zijn van een brancheorganisatie is belangenbehartiging. Samen kun je immers meer bereiken dan alleen en uitdagingen zijn er genoeg voor onze sector. Maar hoe gaat het opkomen voor belangen van de hippische sector nou in zijn werk? Haike Blaauw, directeur van de FNRS legt uit.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 januari 2024 | 2 minuten lezen

Netwerk op vijf niveaus

“Om te beginnen is het van belang om vrienden te maken voordat je ze nodig hebt. Ik bedoel daarmee dat het lastig is om een netwerk op te bouwen nadat er een probleem is ontstaan. Het is handiger en effectiever om dit te doen voordat het probleem ontstaat. Bij de FNRS doen we dit op vijf verschillende niveaus, namelijk op internationaal, nationaal, regionaal, lokaal en individueel niveau. Hoe we de belangen behartigen van onze leden vertellen we in deze FNRS Zaken. In het praktijk-verhaal vertelt Tim Moesman hoe hij binnen het KNHS-regiobestuur de belangen behartigt van FNRS-KNHS. Daarnaast bespreken we ieders rol en belang in de FNRS-Structuur, wat vervolgd wordt door de belangrijkste onderwerpen waar de FNRS zich hard voor maakt en praten we over de toekomst.

Niet alles leidt tot resultaat

Het is overigens niet zo dat alle lobby-activiteiten die we omschrijven direct tot resultaat leidt, was het maar waar! Soms duurt het jaren om iets te bereiken of bereiken we maar een deel van onze doelen, dat is helaas niet te voorkomen. Wij zijn uiteraard niet de enige partij in Nederland met bepaalde wensen, vrijwel iedere branche komt op voor de belangen van haar achterban waardoor de overheden belangen moeten afwegen en dan keuzes maken. Maar het is ook zo dat wanneer je niets van je laat horen je zeker niet meegenomen gaat worden in de besluitvorming. De FNRS heeft ervoor gekozen om het meeste lobbywerk samen met anderen te doen, samen sta je immers sterker. Afhankelijk van het onderwerp kiezen we partijen uit waarmee we samen optrekken.

Een recent voorbeeld van opkomen voor belangen van hippische ondernemers is de petitie waarin we oproepen voor een eerlijk debat over het houden van paarden. Het mooie aan deze petitie is dat alle partijen die aangesloten zijn bij de Sectorraad Paarden (SRP) meedoen en een bijdrage leveren. Op deze manier geven we een stem aan paardenhouders, fokkers, ruiters maar bijvoorbeeld ook hoefsmeden en paardenartsen.

Teken de petitie

Alle partijen moeten bijdragen

Met de Tweede Kamerverkiezingen waren er mogelijkheden om de voor hippische ondernemers belangrijke onderwerpen op de agenda te krijgen bij verschillende partijen. Vooral de stikstofproblematiek en het gebruik van de buitenruimte om te sporten zijn actueel. De volgende stap is dat we ondernemers zoveel mogelijk betrekken op gemeentelijk niveau bij de uitvoering van de sportakkoorden. Als voorzitter van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) heb ik het Sportakkoord II mogen ondertekenen. Ondernemers zijn daar nadrukkelijk in opgenomen omdat de doelstel-lingen alleen gehaald kunnen worden wanneer alle partijen een bijdrage leveren. Nu is het zaak om na te denken welke oplossingen we kunnen bedenken om meer mensen aan het sporten te krijgen, ondernemers zijn daar vaak heel creatief in. We hebben samen nog veel te doen maar het start allemaal bij het investeren in het maken van vrienden voordat we ze nodig hebben. Dat zal ook in 2024 onze inzet zijn.”

FNRS Zaken over belangenbehartiging

Omdat het vaak ingewikkeld is om belangenbehartiging goed uit te leggen stond de laatste editie van het ledenmagazine FNRS Zaken volledig in het teken van belangenbehartiging. Heb jhet blad niet ontvangen? Lees het dan hier online