Nieuws

Per 2024 wettelijk minimumuurloon ingevoerd

Per 1 januari 2024 is de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (Wml) veranderd. Het wettelijk minimumuurloon is ingevoerd. Het stelsel met het vaste minimum per maand, week of dag is verdwenen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
3 januari 2024 | 1 minuut lezen

Meer gelijkheid werknemers

Het vaste minimumuurloon geldt voor alle werknemers vanaf 21 jaar en ouder. Ook jongere werknemers krijgen een vast minimumjeugdloon per uur. Het minimumuurloon zorgt voor meer gelijkheid. Vanaf 1 januari 2024 kan het minimumloon niet meer verschillen per sector.

Waarom is er nu wel ongelijkheid?

Eerder was het mogelijk dat de ene sector een werkweek van 36 uren per week hanteert en de andere sector een werkweek van 40 uren per week. Het minimumloon is hetzelfde ondanks het verschil in omvang van het dienstverband. Het minimumuurloon van een werknemer die 36 uur werkt is in dit geval dus hoger dan van de werknemer die 40 uur werkt.

Hoger minimumuurloon door nieuwe wet

Het nieuwe, wettelijke minimumuurloon wordt gebaseerd op een voltijds dienstverband van 36 uren per week. Dat heeft tot gevolg dat werknemers met een voltijds dienstverband van méér dan 36 uur meer gaan verdienen. Zij krijgen vanaf 1 januari 2024 een loonsverhoging als de omvang van het contract hetzelfde blijft.  

Twee keer per jaar indexatie

Het minimumuurloon wordt twee keer per jaar geïndexeerd op 1 januari en 1 juli. Het minimumuurloon vanaf 1 januari 2024 is 13,17 euro. Door de invoering van het minimumuurloon moesten veel salarisschalen in cao’s aangepast worden. Deze zijn vaak ingericht op vaste maand-, week- en dagbedragen. Ook heeft de omvang van een voltijdscontract van 36 uur veelal invloed op de salarisschalen vanaf 1 januari 2024. Dit is zo als er eerder met een 40-urige werkweek werd gerekend.

Gevolgen werkgevers

Als je een voltijds dienstverband van méér dan 36 uren per week hanteert voor jouw personeel, zullen de loonkosten stijgen. Je bent echter niet verplicht om een standaard werkweek van 36 uren per week in te voeren. Je mag zelf bepalen welke omvang van een voltijds dienstverband je wenselijk vindt, als het in lijn is met de wettelijke bepalingen en de cao.