Nieuws

Investeer dit jaar nog in fiscaal voordeel

Inmiddels is 2023 alweer bijna ten eind. Ondanks de inflatie en stijgende grondstofprijzen blijkt uit de analyse van 2023 van FNRS-partner ABAB dat veel paardenhouders het jaar financieel positief doorkwamen. Dit betekent dat het slim kan zijn om voor het eind van 2023 nog een investering te doen die een fiscale aftrekpost oplevert. Zo zorg je ervoor dat de belastingdruk daalt. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
19 december 2023 | 2 minuten lezen

Fiscaal voordeel via Energie- en Milieulijst

Wil je investeren in milieuvriendelijke of energiezuinige bedrijfsmiddelen? Op de Milieu- en Energielijst van 2023 staan alle bedrijfsmiddelen waarvoor je fiscaal voordeel ontvangt. Belangrijk is wel dat je nog dit jaar een koopovereenkomst tekent. Voor bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen op de Energielijst geldt een fiscaal voordeel tot 45,5% over het investeringsbedrag. Voor de Milieulijst geldt dat het fiscale voordeel varieert van 27% tot 45%. Daarnaast kan je voor specifieke milieuvriendelijke investeringen gebruikmaken van Vamil. Met Vamil mag je maar liefst 75% van de investering willekeurig afschrijven.

Interessante investeringen kunnen zijn:

  • horeca-apparatuur;
  • isolatie;
  • zonnepanelen;
  • nieuwe stal of Paddock Paradise;
  • rijbak met regenwateropvang van bedrijfsgebouwen;
  • vergroening.

Investeren in bedrijfsmiddelen in 2023 of in 2024?

Twijfel je of je nog in 2023 of 2024 wilt investeren in een nieuw bedrijfsmiddel? Elk jaar verandert per 1 januari de lijst met investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De overheid voegt nieuwe investeringen aan de lijst toe, maar haalt ook investeringen van de lijst af. De reden hiervoor is bijvoorbeeld dat de investeringen niet meer innovatief genoeg zijn. Of dat de terugverdientijd dermate kort is waardoor een fiscale ondersteuning niet meer gepast is. Inmiddels is bekend dat met name de Energielijst vanaf 2024 drastisch verandert. Welke investeringen precies gaan verdwijnen is nog niet bekend. Wel is bekend dat de overheid het aftrekpercentage verlaagt van 45,5% naar 40%. Deze daling van 5,5% kan een belangrijke reden zijn om dit jaar nog de koopovereenkomst te tekenen voor het beoogde bedrijfsmiddel.

Aanbetaling in 2023

Om het voordeel van jouw investering in 2023 toe te kunnen passen, moet je nog in 2023 een aanbetaling verrichten. De hoogte hiervan kan je het beste afstemmen met jouw fiscaal adviseur. Hij weet in hoeverre je de belastingdruk kan verlagen.

Het is ook mogelijk om in 2023 de overeenkomst aan te gaan en de betaling pas in 2024 compleet te voldoen. Dit is uiteraard iets dat je afspreekt met de betreffende leverancier. Ook wanneer je de investering pas volledig betaalt in 2024 kan je gebruikmaken van de regels van de lijsten van 2023. De aftrekpost geldt dan wel voor het jaar waarin je de betaling doet.

Bouwplannen paardenaccommodaties

Op diverse plekken in het land investeren ondernemers in de bouw van nieuwe paardenaccommodaties. Het aantal ondernemers dat een bijpassend Maatlattraject (MDV) durft aan te gaan is nog redelijk laag. Ben je van plan een nieuwe stal te realiseren? En houdt je hierbij ruime maten aan? Komen de paarden ook dagelijks buiten? Dan is de kans groot dat je voldoet aan de criteria van dit traject en in aanmerking komt voor fiscaal voordeel. Het fiscale voordeel bedraagt in 2023 maar liefst 27% van het investeringsbedrag. Ook telt het mee voor de willekeurige afschrijving. ABAB neemt graag vrijblijvend de plannen door om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Let op: een aanvraag voor fiscaal voordeel moet je altijd binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend hebben. De specialisten van FNRS-partner Epiic (dochteronderneming van ABAB) ondersteunen je hierbij graag.

Meer weten?

Wil je vrijblijvend sparren met een adviseur over jouw plannen en de mogelijke subsidies? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies van Epiic, via telefoonnummer 073-6465336 of stuur Mariska een e-mail.