Nieuws

Impact van de versoepeling op de hippische sector

Profielfoto van Robert van Almkerk
26 juni 2020 | 4 minuten lezen

Op 24 juni is naar aanleiding van de persconferentie een nieuwsbericht verstuurd over versoepeling van de coronamaatregelen. Deze versoepeling heeft veel positieve invloed op de paarden sector. De feiten op een rij. 

 

Nog even de maatregelen in het kort (zie ook Rijksoverheid.nl):

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensport accommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.  
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden. 
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen. 
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open. 
  • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan.  

Voor de hippische sector betekent dit in ieder geval dat u vanaf 1 juli: 

1.      Weer wedstrijden kunt organiseren. Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn. En binnen maximaal 100 personen. KNHS heeft hierover een bericht geplaatst.

2.     Toeschouwers weer zijn toegestaan tijdens manegelessen. Zij dienen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Twijfelt u of u dit op uw accommodatie kunt waarborgen, neem dan maatregelen door bijvoorbeeld het aantal bezoekers te beperken of plaatsten aan bezoekers toe te wijzen en eventueel een routing aan te leggen op de accommodatie.  

3.      Er weer in de binnenbaan lesgegeven mag worden. Tijdens het sporten hoeft er door niemand 1,5 meter afstand gehouden te worden. Voor en na het sporten wel.  

4.      Jeugd tot 18 geen 1,5 meter afstand hoeft ook voor en na het sporten geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Wel dienen 13 tot 18-jarigen deze afstand tot de instructeur/trainer te bewaren. Ondersteuning door de instructeur/trainer bij het veilig uitoefenen van de sport is mogelijk bij alle leeftijdsgroepen 

5.       Ruiterkampen definitief doorgang kunnen vinden. Jeugd tot 18 jaar hoeft geen 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Wel dienen 13 tot 18-jarigen deze afstand tot de instructeur/trainer en de begeleiding te bewaren. Vanaf 18 jaar geldt dat de 1,5 meter afstand alleen tijdens het paardrijden niet hoeft te worden bewaard voor en na het sporten wel. 

6.      De wijzigingen ingaan op 1 juli maar pas van kracht zijn als in de veiligheidsregio’s de noodverordeningen zijn aangepast. Dit betekent ook dat er verschillen per regio kunnen ontstaan. 

 

Tevens blijven dat de hygiëneregels van de Rijksoverheid van kracht:  

  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen. 
  • Houd 1,5 meter afstand (uitzondering tijdens het sporten). 
  • Vermijd drukte. 
  • Was vaak je handen. 

 

NOC*NSF werkt nog aan een algemeen protocol voor de sport. Deze zal vanmiddag beschikbaar zijn op de website van NOC*NSF