Nieuws

Prachtige finale Harry’s Horse Zitcompetitie 2023

Op zondag 10 december werd de finale van de Harry’s Horse Zitcompetitie gereden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Ondanks dat het deze dag vooral ging om de beste resultaten was het op het NHC ook heel gezellig en zeer sportief. Uiteindelijk wisten vier ruiters de jury te overtuigen van hun kwaliteiten op houding en zit en werden gehuldigd als “Bestzittende Manegeruiter 2023”. 

Profielfoto van Han Aalmans
10 december 2023 | 4 minuten lezen

Vanuit heel Nederland werd er gereisd naar het NHC om deze finaledag mee te maken. Begeleiders, ondernemers en supporters waren aanwezig om alle deelnemende ruiters aan te moedigen. Met veel enthousiasme werd de tribune bemand en werden ruiters aangemoedigd hun absolute best te doen.

Djinn Erkamp van Ponymange Equito uit Amstelveen had zich heel serieus voorbereidt op de halve finale van de zitcompetitie. Met privé-lessen en lessen op een “Joker” paardensimulator trainde ze vooraf aan de halve finale om in de competitie een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. “De zitcompetitie is voor mij een mooi meetmoment om te kijken waar ik sta met mijn houding en zit. Deze competitie is een heel belangrijk onderdeel voor je algehele rijvaardigheid, ik heb er daarom extra veel aandacht aan besteed. De lessen op de paardensimulator gaven me meer inzicht, waardoor ik een helder beeld over mijn balans en coördinatie kreeg. Je voelt veel sneller waar je eigen verbeterpunten zitten. Het heeft me goed geholpen om een nog betere houding en zit te krijgen en het is zeker een aanrader".

Halve finale

In de ochtend gingen veertig manege-ruiters en 10 manege-instructeurs van start in de halve finale. Via één van de regiofinales die in de voorgaande maanden op verschillende FNRS-ruitersportcentra in het land werden verreden en de twee kwartfinales in Den Ham en Tilburg, konden manegeruiters zich classificeren voor deze halve finale. Er werd gestreden in vier verschillende categorieën, daarnaast deden de manege instructeurs mee in een aparte categorie die sinds dit jaar nieuw geïntroduceerd is. 

De zeer brave en betrouwbare paarden en pony’s waar de ruiters hun proef op mochten rijden werden dit jaar beschikbaar gesteld door De Larense Manege uit Laren (NH). Alle paarden en pony’s gedroegen zich keurig en zagen er tip top uit waardoor de ruiters zich goed konden concentreren op hun beste houding en zit.  

Uitslag Harry’s Horse Zitcompetitie 2023

Na de eerste proef was het voor de deelnemende ruiters en amazones afwachten wie de hoogste punten had gescoord bij de jury. Slechts vijf deelnemers per categorie mochten door naar de spannende finale later in de middag waarbij ze nogmaals de jury moesten overtuigen van hun correcte houding en zit. In de finale reden alle geselecteerde ruiters hun proef op twee verschillende fijne paarden. 

De eerste plaatsen werden dit jaar door vier verschillende FNRS-Ruitersportcentra bemand. RSC de meiden van Haarman, Horsecenter Pirouette, Manege de Arckelhoeve en Manege de Schimmelkroft wisten alle vier een finalist te leveren.

Alle podiumplaatsen in de finale kregen mooie prijzen aangeboden door Academy Bartels, Horsecenter Pirouette en natuurlijk van de hoofdsponsor Harry’s Horse. 

Uitslag categorie 1 

1 Noor Blanksma RSC Meiden van Haarman 438,50
2 Elinn Ross Ruitersportcentrum Ermelo 417,25
3 Stella Schreurs Manege Marcroix op den Treek 396,25
4 Caitlin Arenstsen Manege de Boschhoeve 395,00
5 Nova Hoogkamer Manege Thielen 395,00


Uitslag categorie 2 

1 Willemijn Put Horsecenter Pirouette 421,00
2 Jonne Ziedses Manege Satana 419,75
3 Tessa van Duijnen Manege Satana 414,75
4 Marit Nales Manege Voorst 406,25
5 May Britt Mast Manege TRC Het Hulsbeek 396,50


Uitslag categorie 3 

1 Gaila Knol Manege de Arckelhoeve 440,75
2 Benthe Kokke RSC Meiden van Haarman 432,25
3 Xara Steehouwer Horsecenter Pirouette 421,75
4 Nynke Stevens Manege stal de Eik 412,25
5 Kiara Lantinga Ruitersportcentrum Zeewolde 402,50


Uitslag categorie 4 

1 Vienna Nijs Ruitersportcentrum de Schimmelkroft 433,25
2 Sanne van Ingen Manege Satana 425,25
3 Quinty Honders Manege Satana 400,00
4 Hyam Renkema Manege stal de Eik 396,00
5 Margarita van Oosten Manege Morgenstond 394,25

Best-zittende Manege-Instructeur 

Vanwege “100 Jaar KNHS” werd er dit jaar een extra categorie toegevoegd aan de Zitcompetitie namelijk: “Best-zittende Manege-Instructeur”. Circa 50 manege-instructeurs van deelnemende ruitersportcentra aan de Harry’s Horse Zitcompetitie streden mee in voor de felbegeerde titel van deze extra categorie. 

De selecties voor dit onderdeel gebeurde op basis van een ingestuurd filmpje waarin instructeurs een F12-proef reden. De beste tien manege-instructeurs classificeerde zich voor de Halve Finale. Oók zij reden een zitproef op voor hen onbekende paarden van De Larense Manege. In de halve finale wisten vijf instructeurs de jury te overtuigen dat zij een plaats in de finale verdiende. Na een spannende wedstrijd werd als “Best-zittende Manege-Instructeur” van 2023 Tamara van der Velden van Manege Satana gehuldigd. 

Uitslag Manege Instructeurs

1 Tamara van der Velden Manege Satana 457,33
2 Britt Meijer Les Chevaux 438,17
3 Hilde Nijhof RSC Meiden van Haarman 425,00
4 Frank Gieling Stal Liza 410,00
5 Marie van Eijk Les Chevaux 406,00


Vanwege het succes van deze extra categorie is besloten dit onderdeel vast toe te voegen aan de Zitcompetitie. Vanaf 2024 kunnen alle manege-instructeurs weer kans maken op de titel “Best-zittende Manege-Instructeur”. Er werden door Roos Dyson (Instructeur van het jaar 2022) en Barbara Faber (Natuurlijk gericht op Houding en Zit) prachtige prijzen aangeboden aan alle finalisten.