Nieuws

Veilig werken en paardrijden met Agradi

Van 9 tot en met 13 oktober is het de landelijke Week van de Veiligheid. 

Het werken, rijden en omgang met paarden brengt risico’s met zich mee. Het zijn immers levende dieren die niet altijd voorspelbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat personeel en klanten veilig kunnen werken of rijden en om blessures te voorkomen is het belangrijk dat zij uitgerust zijn met veilige en goedgekeurde materialen.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
9 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Bescherming voor ruiters

Veiligheidshelm

Voor ruiters is het meest bekende beschermings-middel de veiligheidshelm. Op alle FNRS-bedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht voor ruiters, menners en opzittenden van een menwagen. Een cap moet voldoen aan de Europese richtlijn 89/686/EEG. De bekendste norm is VG1 01.040 2014-12, beter bekend als de VG-1 norm. Caps die geproduceerd zijn tot eind 2014, moeten voldoen aan de norm EN1384:2012. Naast de juiste normering is het ook heel belangrijk dat een cap goed past. Het is aan te raden elke vijf jaar een nieuwe cap aan te schaffen.

Veilig schoeisel

Veilig schoeisel is verplicht bij het rijden. Dit houdt in dat rijlaarzen en schoenen een gladde doorlopende zool met hak en een gladde bovenkant moeten hebben. Schoenen moeten worden gedragen in combinatie met chaps.

Bodyprotector en airjacket

Een bodyprotector en airjacket beschermen het bovenlichaam tijdens een val. Een bodyprotector is alleen verplicht tijdens de cross van eventing. Maar voor extra bescherming is het wel aan te raden ook het bovenlichaam te beschermen. Een bodyprotector biedt stevige bescherming. Een airjacket is luchtiger en blaast zich op bij een val. Bodyprotectors en airjackets moeten voldoen aan CE, EN-13158 of BETA richtlijnen.

Veiligheidsbeugels

Het is aan te raden om de zadels van manegepaarden en -pony’s van veiligheidsbeugels te voorzien. Een veiligheidsbeugel verkleind de kans dat een voet in de beugel blijft hangen bij een val. Er zijn veel soorten veiligheidsbeugels.

Leenmateriaal beschikbaar stellen

Om er zeker van te zijn dat ruiters op jouw bedrijf veilig kunnen paardrijden is het verplicht om leencaps aan te bieden. Het is raadzaam om naast leencaps ook bodyprotectors en laarzen beschikbaar te stellen.

Bescherming voor personeel

Om de veiligheid van het personeel te waarborgen is het belangrijk dat zij goed en veilig uitgerust werken. Goede en stevige werkschoenen zijn essentieel om vallen, uitglijden en lichamelijke klachten te voor-komen. Veiligheidsschoenen zijn aan te raden om de schade bij een misstap van een paard te beperken. Het is aan te raden om werkschoenen beschikbaar te stellen aan de medewerkers om ze te beschermen tijdens het werk op jouw bedrijf.

FNRS – KNHS – Agradi Partnerprogramma

Agradi heeft een breed assortiment met producten om veilig met paarden te werken en paard te rijden. FNRS-leden kunnen met het partnerprogramma profiteren van 10% korting op het assortiment van Agradi. Klanten kunnen met de partnercode 5% korting krijgen. Wanneer een klant een bestelling plaatst met deze code, dan wordt er over 3% shoptegoed gespaard. 

Bekijk het FNRS-KNHS-Agradi Partnerprogramma op onze website.